Vineri, 29 aprilie, în organizarea Primăriei Târgu-Mureș, Sala de Oglinzi a Palatului Culturii a găzduit un simpozion cu caracter istoric, prilejuit de împlinirea a 400 de ani de când Târgu-Mureșul a primit rangul de „oraș liber regesc”.

Manifestarea, la care au fost invitați să participe – alături de primarul dr. Dorin Florea – prefectul județului, dr. Lucian Goga și președintele Consiliului Județean, Ciprian Dobre, a cuprins o serie de comunicări referitoare la semnificațiile momentului aniversar. Au conferențiat: prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, Pall Antal, dr. Angela Măgherușan Precup și arh. Ioan Eugen Man.

În cadrul evenimentului, au fost decernate distincțiile Gratitudine Urbis dnei Laura Pop și dlui Nagy Zoltan Gergely, după ce consilierii municipali au decis acordarea acestui titlu unor tineri târgumureșeni, absolvenți ai unor instituții de învățământ din municipiu, care și-au continuat studiile în străinătate și lucrează în diferite domenii și companii renumite din întreaga lume.

Cu același prilej, la Bastionul Porții din Cetatea Medievală a fost dezvelită o plachetă comemorativă realizată din bronz, operă a sculptorului târgumureșean Ioan Grama.

Potrivit documentelor istorice, la 29 aprilie 1616, în urma demersurilor primarului Borsos Tamas, principele Transilvaniei, Gabriel Bethlen, a acordat Târgu-Mureșului rangul de „oraș liber regesc”, scoțând-l din rândul târgurilor și dându-i dreptul de a-și construi ziduri și bastioane de apărare. „Îi rămâne pe mai departe vechea emblemă: un braț de om, tăiat la umăr și îmbrăcat în armură, care ține o sabie înfiptă într-un cap de urs și o inimă”, se arată în diplomă. Prin același document, orașului i se acordă sigiliul autentic cu textul: „Sigilium civitatis Marosvasarhely 1616″.

Rangul de „oraș liber regesc” a fost primit și de Cluj (1313), Sibiu (1326), Sighișoara (1367), Reghin (1863).

Lasă un răspuns