Rugăciunea lui Iisus

Distribuie pe:

Prin purtarea de grijă a Domnului nostru Iisus Hristos şi a Maicii Sale Preacurate, în data de 18 aprilie 2016, târgmureşenii s-au bucurat de un mult aşteptat eveniment şi anume conferinţa despre ,,Rugăciunea lui Iisus'' susţinută de Părintele Iustin, stareţul Mănăstirii Oaşa din judeţul Alba şi de Părintele Pantelimon. Aşadar, ne-am adunat cu mic cu mare, cam la 600 de persoane pentru a lua cuvânt de învăţătură pentru sufletele noastre însetate de duhovnicie şi saturate doar de grija pentru partea materială din noi.

Părintele Iustin a deschis conferinţa spunându-ne că această rugăciune poate face minuni în noi aşa cum mărturisea şi părintele Teofil Părăian, care, atunci când o rostea, simţea că începe să-şi cunoască mai bine interiorul, fiind scoasă la iveală toată necurăţia sufletului. Astfel, ne vom cunoaşte mai bine pe noi înşine şi vom şti cu ce să luptăm şi, cerând înţelepciune, putem declara război patimilor ce zac în noi. Această rugăciune, spunea Părintele Iustin e bine să fie rostită mai ales atunci când gândurile noastre se tulbură, dar şi când mergem pe drum sau când luăm o pauză de la serviciu/învăţat. Un lucru foarte important care l-au subliniat părinţii este următorul: când stăm în Biserică la Sfânta Liturghie este recomandat să ne rugăm cu acele rugăciuni care se rostesc în acele momente şi să spunem Rugăciunea lui Iisus numai când simţim că nu ne putem controla gândurile, deci ca un mijloc de revenire în comuniunea creată în Biserică.

Bineînţeles că au fost şi foarte multe întrebări cu privire la diferitele momente/ trăiri din viaţa noastră ca oameni, la care, cu multă răbdare şi dragoste părintească, invitaţii noştri au răspuns cu învăţături alese. Una dintre întrebări i-a amintit de prima persoană care i-a marcat viaţa părintelui stareţ. Sfinţia sa, a spus că acea persoană este tocmai bunica sa. În facultate fiind, îndreptat deja spre credinţă, îşi mai petrecea câte-o vacanţăşi la bunica sa. Seara, dupăce se terminau toate treburile şi venea vremea odihnei, vedea că bunica îşi face cruce, zice Tatăl Nostru şi se culcă. Acest lucru îl cam dezamăgeşte şi din pricina aceasta nu mai poate adormi. Dar, pe la miezul nopţii, bunica, crezând că nepotul a adormit, se ridică uşor din pat şi se aşează la rugăciune şi la metanii. Astfel, a sa bunică l-a învăţat, fără să-şi dea seama cum este o rugăciune adevărată, plină de credinţăşi iubire. Asta ne aratăşi nouă că puterea exemplului e foarte importantăşi că la fel de important e să nu ne lăsăm purtaţi de mirajul aparenţelor şi să judecăm astfel pe aproapele nostru.

În această seară minunată, ne-au bucurat cu prezenţa şi poetul şi scriitorul dr. Nicolae Băciuţ, care ne-a recitat, doamna prof. dr. Aurora Stănescu cu un grup de liceeni de la Colegiul Naţional „Unirea"-tot cu un moment liric, tinerii de la Liga Studenţilor din Cluj, care, îmbrăcaţi în porturi populare, ne-au încântat cu ,,Balada Sfinţilor Năsăudeni'', dar şi Liga Tinerilor Creştini Ortodocşi Români din Târgu-Mureş, aflată sub îndrumarea părintelui prof. dr. Florea Iuliu, care a prezentat pricesne specifice Postului Mare.

Seara s-a încheiat cu numeroase cântări patriotice care au redeşteptat în interiorul nostru mândria de a fi român, de a lupta pentru patria noastrăşi de a ne iubi fraţii. Atâta iubire s-a coborât între noi că ne-am dori tare mult ca acele momente să se prelungească-n veşnicie.

Mulţumim partenerilor media care ne-au promovat evenimentul şi în mod special postului de televiziune ŞtiiTv, care a transmis în direct conferinţa duhovnicescă. Mulţumim Primăriei municipiului Târgu-Mureş, domnului primar dr. Dorin Florea şi domnului Claudiu Maior, pentru că au ajutat la realizarea acestui eveniment de suflet.

 

Lasă un comentariu