La sfârșitul săptămânii trecute, Despărțământul ASTRA „Teodor Muică” Sângeorgiu de Pădure și-a convocat a XV-a Adunarea generală a cercurilor culturale dintre cele două Târnave, eveniment ce a avut loc la Căminul cultural din comuna Albești.

Printre invitații de seamă, s-au numărat prof. univ. dr. Dumitru Acu, președinte ASTRA, fondată în 1861 la Sibiu, profesor Silvia Pop – președinte ASTRA Blaj, dr. Ioan Sabău Pop, președintele Forumului Civic din Harghita, Covasna și Mureș, juristul Ioan Berța, președinte al Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu” Târgu-Mureș, doamna Daniela Julieta Vlad, președinte al Cercului Cultural Albești, președinți ai cercurilor culturale arondate despărțământului – Sorin Datu (cercul cultural Nadeș), Viorica Crucin (comuna Daneș), Eusevia Șuteu (satul Țopa), prof. Munteanu Gheorghe (comuna Daneș), Laurențiu Stan, și nu în ultimul rând Nicolae Șovrea, primarul comunei Albești și, desigur, doamna Emilia Feier, președintele Despărțământului „Teodor Muică” Sângeorgiu de Pădure.

Domnului Dumitru Acu i s-au dat prerogativele conducerii adunării generale, acesta ținând să își arate, în primul rând, bucuria de a se afla la Albești, apoi anunțând ce pași vor trebui făcuți în continuare pentru ducerea mai departe a idealurilor de primenire a societății românești, dând întâietate valorilor neștirbite ale tot ceea ce ne reprezintă ca nație.

Programul adunării generale a cuprins prezentarea dării de seamă privind activitățile desfășurate în 2015, raportul financiar pe 2015 și bugetul pentru 2016, programul de activitate pentru 2016, aprobarea documentelor pentru adunarea generală, aprobarea rezoluției adunării generale.

Vorbind la adresa ASTRA, acea forță puternică încă de la înființare pentru realizarea unității naționale a poporului român, sarcină pe care o avem și astăzi și o vom avea în continuare, chiar mai dificilă ca în anul 1918 când au fost acei mari bărbați care au făcut acest lucru, astăzi suntem foarte dezbinați și una dintre sarcinile Asociațiunii ASTRA, potrivit președintelui Dumitru Acu, este să păstrăm idealul de unitate națională, să-l ducem mai departe și să apărăm demnitatea poporului român.

„Toate activitățile Asociațiunii ASTRA se pun și sub brandul celor 150 de ani de la înființarea Academiei Române, sora mai mică a Asociațiunii ASTRA, fiindcă ea s-a înființat în 1866, devenind Academie în 1879. La rându-i, ASTRA a devenit tot o academie de cultură și de știință, dedicată poporului român, de aceea în ultimii ani Academia Română este mai prezentă ca nicicând la manifestările ASTRA, mai ales la adunările generale principale, tocmai din dorința de a face această conexiune între forul suprem și popor”, a spus prof. univ. dr. Dumitru Acu.

În acest an, Adunarea generală ASTRA va avea loc între 7 și 9 octombrie la Alba Iulia, iar cu o zi înainte, la Sibiu, se va desfășura o sesiune științifică națională cu participare internațională a Asociațiunii ASTRA și a Academiei Române.

La Alba Iulia, va avea loc și o secțiune legată de Eminescu și Asociațiunea ASTRA, care se suprapune întrucâtva cu împlinirea a 150 de ani de când Eminescu a venit în Ardeal.

Punând accent pe un lucru nefiresc când e vorba de omagierea unor zile istorice, noi sărbătorim numai ziua de 1 Decembrie, Unirea Ardealului cu Țara Românească, deși un eveniment tot atât de important este și Unirea Basarabiei cu Țara Românească, mai ales că Asociațiunea ASTRA a avut un rol deosebit prin distribuirea de cărți, de manuale, prin organizarea în timpul războiului de cursuri de limba română, despre istoria noastră. Trebuie implicați în aceste activități elevi, studenți, biserici, adăugând pe lângă predica de la sfârșitul fiecărei slujbe zece minute dedicate activității ASTREI.

A urmat un bogat program artistic, cu participarea Grupului folcloric „Flori de nalbă” din Daneș, Grupul folcloric „Doina” – Albești, Grupul folcloric „Târnava” – Țopa, Grupul „La fântâna dorului” – Sângeorgiu de Pădure, Grupul folcloric „Străjerii Sighișoarei” – constituit de polițiști sighișoreni, Ansamblul „Plaiuri Ardelene” Sighișoara, și interpreții de cânt popular Vasile Pora, Daniela J. Vlad, Doina Pintea, Nicu Poșta, Ana Maria Ungur și Mihai Șuteu.

Lasă un răspuns