Ciclul „100 de cărţi pentru Marea Unire – 1918 – 2018″ al Editurii „Vatra veche” – director: dr. Nicolae Băciuţ – s-a îmbogăţit, recent, cu trilogia „Ţăran cu cravată” şi cu volumul de memorialistică „Amintiri autentice”, aparţinând profesorului mureşean Traian Duşa, pe care familia, prietenii de o viaţă, foştii elevi şi numeroşi iubitori de literatură şi artă plastică l-au sărbătorit vineri, 26 februarie, la împlinirea vârstei de 80 de ani.
Manifestarea, organizată de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Mureş, Despărţământul Judeţean Mureş al ASTREI, Liga Scriitorilor, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, s-a constituit într-un necesar şi emoţionant exerciţiu de recuperare, în contextul în care – remarca dr. Nicolae Băciuţ, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură Mureş – prea multe nume de referinţă ale culturii noastre – Romulus Guga, Serafim Duicu, Anton Cosma, Ion Fiscuteanu, Valeriu P. Vaida ş.a. – au fost pe nedrept îngropate în uitare, deşi au lăsat peceţi de o valoare incontestabilă, „documente de istorie a devenirii româneşti într-un spaţiu ostil, în general, românităţii”. „Târgu-Mureşul – a punctat Nicolae Băciuţ – „a fost mereu un spaţiu al jertfei culturale şi, printre primii care şi-a asumat această condiţie, se numără profesorul, artistul plastic
şi scriitorul Traian Duşa, primul preşedinte al Comitetului municipal de cultură Târgu-Mureş, ţăranul de la Topliţa, devenit domn cu cravată, la Târgu-Mureş, reconstituind în trilogia sa – original şi exemplar, fără inhibiţii şi prejudecăţi – ultimele şase decenii ale vieţii culturale mureşene.
„Ni se înfăţişează zbaterea unui fiu de ţăran plecat în lume pentru a se domni – o viaţă de om, trăită intens, cu onoare şi demnitate, într-o scriitură care nu iartă pe nimeni şi nimic, despre oameni care, ajunşi în funcţii, au distrus cariere, dar şi dintre cei care au făcut ceva bun şi util pentru comunitate” – a apreciat preşedintele Ligii Scriitorilor Români, Filiala Mureş, Mircea Dorin Istrate, înmânându-i sărbătoritului Diploma pentru întreaga sa activitate, iar prof. univ. dr. Ioan Sabău Pop, preşedintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, făcând trimitere la Dinu Săraru şi la ai săi… „Nişte ţărani”, se întreba dacă mai există cu adevărat „ţărani” (în sensul nobil, evident, al cuvântului) şi dacă, nu cumva, „domnii” din zilele noastre ar trebui să se întoarcă la origini.
„În socoata pe care şi-o face, Traian Duşa se întreabă, meditând eminescian, dacă, la cei 80 de ani este un om împlinit”, observa, în intervenţia sa, preşedintele ASTREI mureşene, scriitorul şi publicistul Lazăr Lădariu, oferind, implicit, şi răspunsul: „Scriitor în pas cu vremea, cu părţile ei bune şi cu părţile ei zbuciumate, Traian Duşa rămâne fidel gândului bun, îmbrăcat în straiele adevărului. O viaţă de om închinată culturii şi adevărului prin cultură este, fără îndoială, o viaţă împlinită”.
…Este şi constatarea profesorului Dimitrie Poptămaş, vechi prieten al sărbătoritului, domnia a referindu-se la perioada în care cel omagiat a condus destinele culturii mureşene, când, printre altele, „s-au realizat cele mai importante restaurări şi reparaţii ale Palatului Culturii din Târgu-Mureş, iar monografia întocmită de Traian Duşa rămâne una din scrierile de referinţă despre acest important obiectiv, sursă informativă indispensabilă muncii de cercetare”.
Mulţumindu-le celor prezenţi la marcarea anului 80 al vieţii sale, Traian Duşa – autorul a 17 cărţi, peste 700 de lucrări de pictură, sute de articole şi studii de specialitate – s-a autocaracterizat drept „omul clipei, al momentului, al situaţiei, determinat de structura mea afectiv-intelectuală, în care nu au încăput şovăiala şi atitudinea de gură-cască, ci convingerea că e mai bine să faci decât să nu faci, că roadele tot se văd, într-un fel sau altul, mai degrabă sau mai târziu…”.
…Dacă mai punem la socoată şi emoţia cu care a căutat-o, din priviri, pentru a-i adresa un cuvânt de recunoştinţă, pe doamna domniei sale, Silvia, avem toate motivele să credem că profesorul Duşa este pe deplin îndreptăţit să privească înapoi cu… seninătate şi împăcare.