Restaurantul Hotelului „Grand” din Târgu-Mureș a găzduit joi, 29 octombrie 2015, ceremonia de decernare a diplomelor și distincțiilor acordate agenților economici mureșeni cu cele mai bune rezultate economico – financiare, în cadrul celei de a 22-a ediții a Topului firmelor din județul Mureș, manifestare desfășurată sub egida Camerei de Comerț și Industrie Mureș.
Intrat în tradiția locală, evenimentul îmbogățește, an de an, cartea de vizită a județului, adăugând noi valențe și conotații de profesionalism, seriozitate și perseverență, asumate și promovate de mediul de afaceri mureșean, în efortul de a menține un climat concurențial, în ciuda vicisitudinilor actualei crize economice și a sincopelor legislative ce afectează buna funcționare a economiei românești, în ansamblul ei.
Desfășurat pe fondul muzical asigurat de octetul de suflători al Filarmonicii de Stat Târgu-Mureș, în prezența directorului Vasile Cazan, manifestarea a fost una de înaltă ținută, dominată de sobrietate și eleganță, în care excelența în afaceri și gustul estetic s-au completat reciproc.
Faptul nu este, de altminteri, surprinzător, întrucât ediția din acest an a Topului a avut loc în noul context creat de lansarea municipiului Târgu-Mureș în lupta pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021, susținerea acestei candidaturi de către oamenii de afaceri, conlucrarea dintre autoritățile publice locale, agenții economici și Camera de Comerț și Industrie Mureș constituind garanții în plus pentru succesul acestui demers, în beneficiul întregii comunități mureșene.
„Să ne susținem orașul și economia județului” a fost, de altfel, „sloganul” comun al oficialităților prezente la manifestare: Ciprian Dobre – președintele Consiliului Județean Mureș, dr. Dorin Florea – primarul municipiului Târgu-Mureș, Claudiu Maior – viceprimar al municipiului, dr. Marius Pașcan – senator de Mureș, cu toții au subliniat necesitatea găsirii unor noi formule de colaborare, de promovare a unor evenimente care – afirma primarul Dorin Florea „sunt tot atâtea modalități de a menține orașul viu, dinamic, racordat la cele mai noi tendințe, oferind exemple demne de urmat prin raportarea la tot ce este performant în domeniul economiei”.
„Un element important în sprijinirea mediului de afaceri mureșean – releva la rândul său președintele CJ Mureș, Ciprian Dobre – este atragerea într-un procent cât mai mare a fondurilor europene nerambursabile către județ și sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii, prin intermediul cărora se poate crea o cultură a competiției loiale, bazată pe flexibilitate și competitivitate economică”. În mesajul transmis participanților, prefectul județului, dr. Lucian Goga, se raliază acestei viziuni, remarcând efortul investițional, managementul orientat spre investiții consolidate și diversificate, relevând că Instituția Prefectului – Județul Mureș a urmărit implementarea și finalizarea unui număr cât mai mare de proiecte și programe lansate de Guvernul României pentru întreprinderi mici și mijlocii pentru anul 2015, accesate, în județul nostru, de 102 aplicanți, cu efecte pozitive și benefice pe piața economică.
„Încet, dar sigur, criza este depășită și ne stabilizăm din punct de vedere economic”, a apreciat, în intervenția sa, dna Felicia Pop, șeful Administrației Județene a Finanțelor Publice Mureș, arătând că, în 2014, economia mureșeană a înregistrat o creștere față de anul anterior, situându-se printre primele 10 județe din țară.
În cuvântul său, președintele Camerei de Comerț și Industrie Mureș, dl Vasile Pop, a relevat conotațiile multiple ale evenimentului: pragmatic și reprezentativ, fiind un instrument eficient de clasificare a firmelor conform unei metodologii unice pe țară, ce permite, ulterior, întocmirea clasamentelor naționale; de recunoaștere publică și de recompensare a performanțelor în afaceri; în fine, de promovare, întrucât CCI Mureș editează în fiecare an catalogul „Topul Firmelor din Județul Mureș”, care se bucură de o largă distribuție în mediile de afaceri din țară și din străinătate, prezența în catalog a firmelor premiate reprezentând o garanție de bonitate și seriozitate
în relațiile cu investitorii și cu partenerii comerciali.
În acest an – a precizat președintele CCI – la întocmirea clasamentului au participat 16.055 de societăți comerciale care au depus bilanțul contabil la Direcția Generală a Finanțelor Publice Mureș. Dintre acestea, în catalogul „Topul Firmelor din Județul Mureș” se regăsesc 740 de firme, dintre care 700 sunt laureate ale primelor trei locuri, locul I revenind unui număr de 443 de firme. „Dorim să subliniem colaborarea deosebit de bună pe care o avem cu Instituția Prefectului -Județul Mureș, Consiliul Județean Mureș și, în special, cu Primăria Municipiului Târgu-Mureș, cu care am încheiat un Acord de colaborare pentru organizarea, în parteneriat, de târguri, expoziții și alte manifestări de promovare a mediului de afaceri mureșean”, a precizat Vasile Pop.
Momentul culminant al serii l-a constituit, firește, decernarea premiilor și distincțiilor pentru cele mai performante firme din județ. Președintele CCI, alături de vicepreședinții Mircea Radu Pescar și Illes Kalman au înmânat diplome reprezentanților agenților economici, clasificați pe domenii de activitate și mărime, la următoarele secțiuni: Cercetare, dezvoltare și high tech, Industrie, Agricultură, silvicultură și pescuit, Construcții, Servicii, Comerț – turism.
Cuvântul liber – în banca premianților!
Locul I în Topul firmelor 2014, în domeniul Servicii, grupa Activități de editare a cărților, ziarelor, revistelor și alte activități de editare a revenit (și în acest an) SC CUVÂNTUL LIBER SRL, diploma fiind înmânată dlui IOAN HUSAR, vicepreședinte ec. al Consiliului de Administrație. Societatea editoare a cotidianului nostru a obținut, de asemenea, Diploma și trofeul de excelență în afaceri – acordată societăților comerciale clasificate timp de cinci ani pe locul I în top. „Ne vedem, astfel, răsplătite eforturile de a rezista într-un mediu concurențial acerb și în plină expansiune, când presa scrisă trece printr-o perioadă grea, de transformări și reașezări, peste tot în lume”, a afirmat, cu emoție, reprezentantul patronatului nostru.
Alături de evidențierea firmelor în cadrul clasamentelor pe grupe de activitate și clase de mărime și a diplomelor și trofeelor de excelență, au mai fost acordate Diploma pentru Exportatorii de Top și Diploma de onoare pentru femei manager de succes, numele tuturor câștigătorilor figurând în catalogul Topul firmelor din județul Mureș. La acest punct, se cuvine să remarcăm ținuta editorială de excepție și conținutul bogat, laborios structurat, al unei lucrări de referință, prezentând, în detaliu, structura și activitatea firmelor mureșene, un prețios îndreptar pentru toți cei interesați de potențialul și perspectivele mediului de afaceri mureșean.
Reamintim că la 14 noiembrie se împlinesc 25 de ani de la reînființarea (prin HG nr. 799/1990) a Camerei de Comerț și Industrie Mureș, după o perioadă de peste 40 de ani de absență din peisajul economic al județului.
Membri de aur și parteneri de eveniment
PRIMĂRIA MUNICIPIULUI
TÂRGU-MUREȘ
AGROSPRINT SRL
ANVICO SA
AZOMUREȘ SA
CASTEL VINUL SRL
COMPANIA AQUASERV SA
CROMATIC TIPO SRL
E.ON GAZ DISTRIBUȚIE SA
FAREL IMPEX SRL
FORTIS CO SRL
GRAND SA
INSTA GRUP SRL
IRUM SA
KASTAMONU ROMÂNIA SA
LAS PROM SRL
MONDO TRADE SRL
OLTEAN PRODLEMN SRL
PREMACO SA
ROM OLSENA COMPANY SRL
SANDOZ SA
SOCOT SA
TIGER SECURITY SRL
ALPINA SHOE PRODUCTION SA
ASPHAROM SRL
BSG SECURITY SRL
CERAGRIM SRL
CONTRANSCOM CONSTRUCȚII
BENȚA SRL
DURKOPP ADLER SRL
ELDI BRUTĂRIA SRL
FARMACEUTICA B&B SRL
GERMISARA COMPLEX
HOTELIER SRL
HERLITZ ROMÂNIA SRL
INSTASERVICE SRL
IZOREP SRL
KOLDTEX SRL
LAZAR SRL
NAPA IMPEX SRL
OPREA AVICOM SRL
ROBEX SRL
ROMGAZ SA
SEFAR INTERNATIONAL SA
THEREZIA PRODCOM SRL