Temperaturile toride din vară, alimentate de valuri de căldură repetate, au favorizat fără precedent înmulțirea viespilor în România. Periculoase pentru familiile de albine, provoacă pagube și în culturile horticole prin faptul că înțeapă fructele dulci și strugurii, în locul unde au atacat curând se instalează putregaiul. Înțepăturile viespilor sunt periculoase și pentru oameni, provocând chiar și decesul la persoanele alergice. Având în vedere atacul masiv din această toamnă bogată în fructe, ne-am interesat pentru dumneavoastră la ing. Keszeg I. – specialist la S.C. Fitocom Târgu-Mureș. Având în vedere și faptul că, până la un anumit prag al populației, viespii sunt insecte folositoare pentru combaterea biologică a insectelor din livezi și vii, în special în prima parte a verii când se hrănesc cu păianjenul roșu, ing. Keszeg recomandă o metodă ieftină, la îndemâna oricărui gospodar. Într-un recipient din plastic, fără capac, cu orificii de 8 mm în partea superioară, se adaugă bere în amestec cu o soluție din zahăr sau miere de albine. Aceste capcane se așează din loc în loc în stupine, sau în plantațiile cu viță de vie. Pentru atragerea insectelor se pune miere de albine sau gem în jurul orificiilor. Viespii vor intra în aceste capcane și nu mai pot ieși.

Metoda chimică de combatere constă din tratamente fitosanitare, stropiri cu o soluție formată din apă și insecticidul Calypso, mai puțin toxic pentru om și animale cu sânge cald, a cuiburilor de viespi din poduri, cutii metalice sau alte locuri unde insectele și-au construit faguri. Spre deosebire de albine, viespii sunt activi până vine înghețul, când matca se retrage în pământ, în găuri de rozătoare. Pe lângă temperaturile ridicate din ultimii ani, o altă cauză a înmulțirii exagerate a populațiilor de viespi o reprezintă și neefectuarea tratamentelor fitosanitare în grădinile de lângă casă. 

Lasă un răspuns