Efectele benefice ale unei plante care creşte spontan

Distribuie pe:

Stresul şi anxietatea, stări cu care se confruntă tot mai mulţi oameni în condiţiile de viaţă actuale, pot fi reduse în mod eficient cu ajutorul unei plante ale cărei multiple efecte benefice au fost reconfirmate de-a lungul timpului de numeroase studii ştiinţifice.

Este vorba de lavandă, o floare ce creşte spontan în bazinul occidental al Mării Mediterane şi conţine substanţe utilizate în fitoterapie. Mai multe cercetări ştiinţifice au avut ca obiect proprietăţile farmacologice ale lavandei, unele dintre ele arătând că efectele ei terapeutice se datorează în primul rând uleiului esenţial, care exercită o acţiune antimicrobiană şi antioxidantă.

La modul general, în cazul unei persoane sănătoase, expunerea la uleiul esenţial de lavandă determină o ameliorare a stării de spirit şi un efect relaxant, îmbunătăţind şi calitatea somnului. De fapt mirosul de lavandă produce acest efect. Studii clinice au arătat că efluviile de lavandă contribuie la reducerea nivelului de stres şi a anxietăţii. O altă calitate a uleiului esenţial este că la masaj exercită un efect sedativ. De asemenea, lavanda pare a fi eficientă şi împotriva paraziţilor şi a inflamaţiilor, scrie futura-sciences.com.

Împotriva anxietăţii se recomandă şi o infuzie de lavandă: se amestecă 5 grame de flori cu un litru de apă fierbinte şi se lasă la infuzat circa 10 minute. Din infuzie se beau patru căni pe zi.

 

 

Lasă un comentariu