Impresii de la Festivalul „Vasile Conţiu", 2015

Distribuie pe:

Dragi conjudeţeni, m-am întors din Ardealul meu drag de câteva zile, dar în continuare am o mare dilemă şi, nu în ultimul rând, mă doare ceea ce am trăit acolo.

Îi mulţumesc bunului Dumnezeu că am reuşit să ajung la mormântul celui care a fost mentorul meu (Vasile Conţiu) în materie artistică şi nu numai, totodată, domnului primar Ioan Vasu de la Râciu, pentru ospitalitate.

Cu toate acestea, în ceea ce priveşte desfăşurarea celor trei zile de festival, pentru mine a fost cea mai mare dezamăgire. Fără să fiu lipsită de modestie, am participat la peste 30 de festivaluri naţionale de unde m-am întors cu premii.

În prima seară de concurs am ajuns când deja se terminase evoluţia celor 6 concurenţi, iar a doua seară am văzut următorii 5.

La sfârşitul spectacolului din prima seară, în timp ce ne aflam la masă, apare şi marea preşedintă de juriu din TVR, G.N., fără nici cea mai mică jenă că nu văzuse evoluţia concurenţilor. Domnul director al festivalului, la scurt timp îi pune în faţă diplomele pentru a le semna; eu sincer am vrut să reacţionez atunci, dar mi-a fost mie ruşine de neruşinarea lor, nu de alta, dar am trăit şi eu momente asemănătoare în postura de concurent.

Cele două seri de concurs s-au desfăşurat fără orchestră, cu negative orchestrate de către orgă, mai ceva ca la nuntă, dar mai mult decât atât, nu s-a respectat aşa cum ştiu eu, un cântec doinit fără orchestră şi unul cu orchestră.

Am înţeles de la diverse persoane că au fost probleme şi la înscrieri, care s-au făcut telefonic, atunci când cineva răspundea, şi se pare că şi preselecţia a fost făcută on-line.

Oricum, cele două seri de concurs au fost mult prea departe de ceea ce trebuia să însemne un festival de folclor, mai ales Festivalul „Vasile Conţiu".

O mare necunoscută a fost şi rămâne pentru mine lipsa familiei celui care a fost şi va dăinui peste veacuri, Vasile Conţiu.

Luni, de Sf. Ilie, când s-a desfăşurat gala laureaţilor, revine această G.N. să-i dea sfaturi câştigătoarei marelui premiu Ştefania Pârlea, din Sighişoara, să nu mai poarte năframă la costumul popular.

Am rămas din nou şocată de atitudinea ei, şi am întrebat-o cum jurizează prima seară de concurs fără să vadă evoluţia, şi unde a auzit ea aşa ceva? Mi-a răspuns că studiază în TVR, dar cred că ar fi mai bine să studieze, în primul rând, CARACTERUL şi BUNUL-SIMŢ, ceea ce cam lipseşte la Bucureşti (mă lupt cu astea de 13 ani).

Dragii mei, oare noi nu mai avem oameni de cultură (folclor) în acest judeţ? Nu am văzut niciunul, dar nici instituţii care sunt abilitate şi specializate (cel puţin aşa ar trebui să fie)? Nici presă?

Domnule preşedinte al Consiliului Judeţean, Ciprian Dobre, domnule manager al Centrului Judeţean pentru Cultură Tradiţională, Iuliu Prajă, dumneavoastră ştiţi cine a fost Vasile Conţiu pentru acest judeţ şi nu numai? Cum îi răsplătiţi munca de-o viaţă?

Nu aş vrea să închei fără să nu felicit pe toţi participanţii la acest festival, mai ales pe câştigători, cu speranţa că vor ajunge să vadă şi alte manifestări de acest gen în adevăratul sens al cuvântului.

Din păcate, rămân cu aceeaşi durere în suflet, pentru ceea ce văd de câte ori vin acasă, dar asta-i viaţa... merge înainte, pentru că înapoi e rupt podul!

Vă doresc tot binele din lume alături de cei dragi şi, nu în ultimul rând, trebuie să sperăm că poate într-o zi valorile vor fi aşezate acolo unde le e locul.

 

Lasă un comentariu