Carnavalul este un obicei care se prezintă prin atmosferă festivă, cu veselie şi umor, participanţii fiind frecvent mascaţi şi îmbrăcaţi cu costume festive. Termenul „carnaval” provine din dialectul milanez „carne vale”, care înseamnă literal „adio carne” şi datează de la începutul erei creştine, când Biserica Catolică a hotărât ca festivităţile carnavalului să aibă loc doar înaintea postului. Balurile mascate din cadrul Carnavalului datează din secolul XIII, când se celebrau festivaluri, nunţi şi petreceri. Anonimatul măştilor, care acoperă faţa purtătorilor, oferă acestora o ieşire din normele rigide de conduită socială.

Un prieten mi-a povestit o întâmplare reală, unde era vorba de un bărbat care trebuia să participe la un bal mascat şi s-a deghizat în diavol. Şi cum pe drum l-a prins o ploaie torenţială, s-a adăpostit într-o Biserică unde se ţinea un serviciu religios. Cum l-au văzut pe omul deghizat în diavol, toţi cei din biserică au fugit afară, rămânând o bătrânică, care i-a spus „diavolului”:

– Să nu-mi faci niciun rău, căci chiar dacă particip la slujbe în această biserică de treizeci de ani, eu tot numai ţie ţi-am slujit!

Lasă un răspuns