9 MAI 2015, TRIPLĂ SĂRBĂTOARE, LA TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

Sâmbătă, 9 mai 2015, în fața Palatului Administrativ, lângă Lupa Capitolina, s-a desfășurat ceremonialul cu triplă semnificație pentru istoria poporului român: 138 de ani de la proclamarea Independenței de Stat a României (9 mai 1877), împlinirea a 70 de ani de la capitularea Germaniei naziste (9 mai 1945) și Ziua Europei (adoptată de statele Uniunii Europene la 9 mai 1985).

Organizate impecabil, manifestările au început încă de la ora 9, în Piața Trandafirilor, unde târgumureșenii au avut ocazia să admire o expoziție statică, în care instituțiile locale din sistemul național de ordine publică și siguranță națională au prezentat tehnica militară, armamentul, aparatura și echipamentele specifice.

Începând cu ora 10,30, reprezentanții administrației publice locale și miile de participanți, onorați de prezența ministrului Apărării Naționale, Mircea Dușa, au intonat Imnul României și Imnul Europei, după care a urmat slujba de pomenire a celor care s-au jertfit pentru țară și evocarea celor trei evenimente sărbătorite.

„În acest an, mi-am dorit ca, la Târgu-Mureș, aflat în apropiere de Oarba de Mureș, unde în cel de-Al Doilea Război Mondial și-au pierdut viața peste 11.000 de ostași români, să organizăm cele mai ample ceremonii militare. Prin hotărâre de Guvern, anul 2015 a fost declarat Anul Veteranilor de Război și am vrut să îi omagiem pe veteranii din Mureș, dar nu numai pe cei din această zonă, pentru curajul, pentru sacrificiul pe care l-au făcut, pentru faptul că și-au pus viața în pericol pentru ca România să fie astăzi ceea ce este. Pentru mine, fiecare întâlnire cu veteranii de război este copleșitoare și emoționantă. Același lucru îl simt și astăzi, atunci când îi privesc pe acești bravi bărbați, încă în putere, încă tineri în spirit, chiar dacă suferința luptelor purtate pe front și trecerea anilor le-au marcat existența. Dumneavoastră, veteranii de război, eroi tăcuți și modești, sunteți pentru noi un exemplu de patriotism curat, exprimat prin fapte și nu prin vorbe meșteșugite", a spus ministrul Mircea Dușa, care, în cursul ceremoniei, a decorat 35 de veterani de război.

Despre atribuțiile constituționale actuale ale Armatei Române, de reasigurare pe flancul estic al NATO și al UE, ministrul Apărării Naționale a declarat că „ceea ce întreprindem pentru asigurarea pe flancul estic sunt tocmai măsuri pentru asigurarea securității Europei, a țărilor NATO și a României".

Pe lângă cuvintele de prețuire față de actele de vitejie a celor care au apărat, până la sacrificiul suprem, independența și libertatea poporului român, prefectul județului Mureș, Lucian Goga, a declarat că Ziua Europei este „un moment de celebrare și de bilanț al unui proiect care a înregistrat cu fiecare an progrese, pe care le simțim în societate și în viața fiecăruia dintre noi", iar vicepreședintele Consiliului Județean Mureș, Ovidiu Dancu, a spus: „Ziua de 9 Mai reprezintă una dintre cele mai semnificative date calendaristice pentru trecutul poporului român, pentru România. Momentul important al câștigării independenței noastre ca stat național îmi oferă prilejul, atât mie, cât și președintelui Consiliului Județean Mureș, Ciprian Dobre, să aducem un omagiu tuturor celor care au realizat acest act, punând bazele a ceea ce suntem astăzi".

Programul dedicat celor trei aniversări a continuat, la Târgu-Mureș, cu depunerea de coroane de flori la Monumentul Ostașului Român, cu parada militară și un salt demonstrativ cu parașuta, cu drapelul României, efectuat de sergentul major Gabriel Pop de la Batalionul 6 Operații Speciale, care a fost, și el, decorat de ministrul Apărării Naționale.

 

Lasă un comentariu