Marţi, 7 aprilie, la Sala mică a Palatului Culturii din Târgu-Mureş, a fost lansat, în prezenţa autorului, volumul de proză Jocul celor o sută de frunze şi alte povestiri al scriitorului Varujan Vosganian.
Cartea, publicată la Editura Polirom şi aflată la cea de a doua ediţie, a fost prezentată de scriitorii şi criticii literari Marko Bela, Alexandru Cistelecan şi Iulian Boldea.
După romanul de succes Cartea şoaptelor, considerat drept unul dintre cele mai bune apărute în literatura română după 1989 şi „o epopee a secolului XX”, Varujan Vosganian revine în spaţiul literar cu aceste şase povestiri, pe care criticii prezenţi au fost unanimi în a le considera coagulate în jurul ideii de memorie – individuală sau colectivă – surprinsă în diverse ecuaţii şi ipostaze, urmând linia unui realism frust şi adesea dur, care glisează apoi, cu graţie şi lejeritate, spre un fond poematic, parabolic, fantezist, alegoric, imprimând naraţiunii profunde vibraţii lirice.
„Viaţa fiecărui individ este plină de simboluri şi constituie, în fond, o epopee”, a explicat autorul încărcătura metaforică şi, implicit, lirică a cărţii sale, al cărei registru narativ oscilează între real şi oniric, cu graniţe trasate subtil, adesea abia perceptibile.
Citită în această cheie, Jocul celor o sută de frunze… este o carte despre resorturile metafizice ale fiinţei, despre etern nerezolvatul conflict dintre eul individual şi lume, despre limitele propriilor libertăţi, ducându-ne cu gândul la meditaţia cu valoare de exerciţiu iniţiatic din scrierile lui Faulkner, Joyce ori Murakami. Autorul face, în acelaşi timp, o frumoasă şi convingătoare pledoarie pentru salvarea memoriei prin cultură, „singura care învinge fără a lăsa în urmă învinşi”.
Elementul-surpriză al evenimentului l-a constituit prezentarea unui film realizat de fiica autorului, după o povestire din volum.
Cu amabilitate şi dezinvoltură, Varujan Vosganian a oferit celor prezenţi autografe, primind, la rându-i, lucrări ale scriitorilor mureşeni prezenţi la manifestare.