După Marele Post, de Sfintele Paşti, sărbătoarea Învierii Domnului, la o masă copioasă, pe care o pregătesc gospodinele, cel mai frecvent, nu lipseşte carnea şi preparatele de miel. Ca şi în anii precedenţi, şi în acest an administraţia pieţei agroalimentare „Cuza Vodă” a oferit posibilitatea cumpărării mieilor vii din piaţă, direct de la fermierii care comercializează miei în piaţă. În latura nordică a pieţei este amenajat un spaţiu pentru vânzarea mieilor şi, alături, se află „Miniabatorul” unde mieii sunt sacrificaţi. La data de 1 aprilie, dată la care am fost la faţa locului, preţul la kilogram la miel viu a fost de 12 lei. La sacrificare, cumpărătorul are de plată 17 lei, iar pielea rămâne la furnizorul serviciilor de sacrificare. În legătură cu aceste activităţi am primit unele detalii din partea domnului Nicolae Oroian, responsabilul Miniabatorului: „Activitatea aceasta, de comercializare şi sacrificare a mieilor, pentru ca târgumureşenii să-şi poată cumpăra carne de miel de la producător cu ocazia Sărbătorii Paştelui, a început la 30 martie şi se va încheia la 12 aprilie, după Paşti. Programul de funcţionare a Miniabatorului este de la ora 7 până la încheierea vânzărilor de miei în acea zi. Nu putem închide la ora 3pm, deoarece, dacă vin oamenii să cumpere miei în orele după-amiezei, nu-i putem lăsa fără să le oferim şi posibilitatea sacrificării. Pe scurt, programul zilnic este ultimul cumpărător, ultimul miel. Mieii se comercializează în piaţă zilnic, în afară de duminică. Taxa de sacrificare este 17 lei, unde oferim asumarea, jupuirea, spălarea carcasei. Cumpărătorul va primi un sac cu carcasa de miel şi un sac cu organe. Pielea poate rămâne la cumpărător, dacă el optează pentru acest lucru. Astăzi am sacrificat 21 de miei. În zilele de joi, vineri şi sâmbătă lucrăm cu un efectiv de şase persoane, din care trei pentru sacrificare şi trei pentru activităţi conexe. Spaţiul de lucru este administrat de Piaţa Cuza Vodă, pe care l-am închiriat pentru această perioadă. Aşteptăm ca producătorii să vină în piaţă în număr cât mai mare. Preţul este destul de bun, atât pentru producător, cât şi pentru consumator, fiindcă sunt motivaţi de preţul de vânzare la kilogram.”
Să luăm în considerare faptul că preţul la producător la miel este de 10 lei pe kilogram, la producător în piaţă este 12 lei pe kilogram, iar prin magazine, 26 lei pe kilogram. Un exemplu practic, în care cumpărătorul la piaţă achiziţionează un miel de 21 kilograme la 12 lei pe kilogram. Va plăti 252 de lei. Va mai plăti 17 lei pentru sacrificare, deci 269 de lei. Carcasa de miel rezultată va cântări 14 kilograme, deci 19,21 lei pe kilogram. La magazin va plăti pentru 14 kilograme de carcasă 364 de lei, deci mai mult cu 95 de lei. Rămâne doar ca fiecare să-şi facă socotelile, după volumul pungii sale.