Reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului _ Judeţul Mureş şi ai Garnizoanei Târgu-Mureş i-au sărbătorit, luni, 30.03.2015, alături de primarul din Miheşu de Câmpie, Petru Fărăgău, pe cei doi veterani din cel de-Al Doilea Război Mondial din localitate – Teodor N. Mureşan, care a împlinit recent 93 de ani, şi Dumitru N. Şomlea, de 101 ani, decanul de vârstă al veteranilor pe care îi cinstim în acest an.

La ceas aniversar _ anul 2015 a fost declarat prin Hotărâre de Guvern „ANUL VETERANILOR DE RĂZBOI” – prefectul de Mureş, Lucian Goga, şi şeful Statului Major al Garnizoanei Târgu-Mureş, colonelul Valentin Iacob, le-au înmânat celor doi veterani diplome de onoare, plachete, flori şi şampanie.

Veteranul Teodor N. Mureşan a rememorat clipele cumplite trăite în cel de-Al Doilea Război Mondial: „Când am trecut Tisa, am zis: «De-aici nu mai scap». Am scăpat! Rănit, dar am scăpat! Şi am venit acasă în concediu medical, după două luni ne-a chemat înapoi la unitate. Cei care mor, trebuie alţii să-i completeze. Cum vin, cum cad, aşa-i strâng şi-i duc şi-i salvează, care pot, şi care nu… şi s-a format din nou batalionul şi ne-a trimis în completare. În 9 mai 1945 s-a pus capăt vărsării de sânge şi războiului. (…) Şi câţi au murit! Mii de ostaşi şi ofiţeri, mii de civili, ce a fost în calea războiului, pradă jafului! Vedeţi dumneavoastră, la Oarba de Mureş, peste 11.000 de ostaşi au căzut, pentru eliberarea oraşului Târgu-Mureş. Dar până în Germania, până în Austria, câţi au murit…”, a declarat veteranul Teodor N. Mureşan.

Veteranul Dumitru N. Şomlea a povestit cum s-a rugat să scape cu viaţă, pentru a se putea întoarce la familia sa, „să nu-i rămână oasele pe meleaguri străine”.

„Am rugat pe Tatăl să-mi deie viaţă, să-mi păzească viaţa. În toate atacurile, eu noaptea nu dormeam, în tranşee, numai rugăciune făceam. În stânga murea, în dreapta murea, pe mine nu mă lovea. Şi mantaua toată o găurea, dar în mine nu s-a băgat niciun cartuş. Dar mă rugam mult. Mă rugam. Nu puteam… nici mâncare nu-mi trebuia, că zicea: «Pregătiţi-vă, că la ora cutare atac, căci duşmanul vine pe noi, să ne ocupe ţărişoara, să ne ocupe familiile, să ne facă să fim robii lui, iobagii lui». (…) Iară eu am scăpat. Dar m-am rugat mult. M-am rugat pentru ţara noastră, pământul nostru românesc, să nu ni-l ocupe hoţii şi tâlharii care voiau să ne ocupe ţărişoara. (…) Un frate de-al meu, la munţii Tatra a murit, un şogor de-al meu… Pe mine m-o scăpat Tatăl ceresc. N-am cuvinte să-i mulţumesc, lui şi Fiului Lui, care s-a jertfit pentru noi”, a declarat veteranul Şomlea N. Dumitru.

Veteranul Mureşan N. Teodor s-a născut în 27.03.1922.

Este văduv, are doi copii _ o fată şi un băiat. Gradul militar _ actual: sergent major; la terminarea războiului: soldat la arma infanterie, specialitatea mitralior.

A fost încorporat în 01.04.1943, Regimentul 83 Infanterie Turda. A mai luptat în cadrul Unităţii R92 Infanterie Turda, Regimentul 82 Infanterie Turda.

În Al Doilea Război Mondial, în data de 19.11.1944 a fost rănit pe Tisa. A fost liberat în 01.05.1946.

Funcţiile militare îndeplinite: mitralior AA (Antiaerian / 05.04.1943 Regimentul 83 Infanterie Turda), trăgător la P.M. Poliţia Militară / 06.09.1944 / Regimentul 83 Infanterie Turda).

Decoraţii primite: Crucea comemorativă a celui de-Al Doilea Război Mondial, pentru servicii militare aduse statului român în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi Diploma de onoare pentru servicii deosebite aduse în slujba ţării.

Veteranul Şomlea N. Dumitru este decanul de vârstă al veteranilor pe care îi cinstim în acest an. S-a născut în 13.02.1914.

Este văduv, are trei copii – o fată şi doi băieţi. Gradul în război: caporal. A fost avansat la gradul de plutonier la împlinirea vârstei de 100 de ani.

A fost încorporat la Someşeni, Cluj-Napoca, în 1939, specialitatea puşcas de aviaţie, ulterior infanterist. A fost liberat în 1945.

A primit o diplomă de onoare din partea „Asociaţiei Neamului” ca recunoaştere a contribuţiei aduse şi a sacrificiilor făcute în numele apărării neamului în cel de-al Doilea Război Mondial, în 10 decembrie 2004.

Garnizoana Târgu-Mureş şi Instituţia Prefectului _ Judeţul Mureş, în colaborare cu Consiliul Judeţean Mureş şi mai multe primării, îşi propun în acest an desfăşurarea unor activităţi prin care să-şi exprime recunoştinţa faţă de veteranii mureşeni, incluse într-un proiect major, denumit „CINSTIRE EROILOR MUREŞENI”.

 

Lasă un răspuns