Mărturisirile mai multor oameni făcute pe patul de moarte au fost dezvăluite de o asistentă medicală din Marea Britanie, care a lucrat la un azil de bătrâni. Astfel, s-a constatat că regretul cel mai des întâlnit la oamenii aflaţi în ultimele momente ale vieţii se referă la lipsa de curaj pentru a trăi aşa cum şi-au dorit şi aşa cum au simţit. Ei regretă că au pierdut prea mult timp încercând să-i facă pe alţii să fie mulţumiţi de ei, în timp ce au neglijat împlinirea propriilor vise, care le-ar fi adus un sentiment de linişte, pe care nici banii şi nici o carieră de succes nu o pot egala.

Un alt regret întâlnit des la generaţia în vârstă de acum (oameni născuţi până în 1950) şi mai ales la bărbaţi este că au muncit mult şi nu au petrecut destul timp cu familia. Mulţi s-au plâns şi că nu au petrecut destul timp în vacanţe sau făcând ceva ce le place, fiind prea concentraţi pe câştigarea unui trai decent.

Multe persoane s-au declarat nefericite şi au spus că au trăit o viaţă amară pentru că au adunat frustrări şi regrete pe care nu le-au exprimat niciodată. Faptul că au ţinut lucruri nespuse în ei i-a îmbolnăvit, i-a făcut să se simtă mereu supăraţi şi nervoşi, afectându-le corpul, mintea şi spiritul. De la iubiri neîmpărtăşite, la certuri în familie evitate în loc să fie purtate şi rezolvate, la probleme despre care cei dragi nu au ştiut nimic, toate acestea fiind adesea motive de nefericire în vieţile lor.

Nu au fost puţini nici cei care s-au plâns că s-au înstrăinat de colegi cu care se înţelegeau foarte bine, de prieteni de-o viaţă, care s-au mutat în alte oraşe, şi de prieteni din copilărie, care şi-au văzut de vieţile lor. Prietenii îţi fac viaţa mai frumoasă şi îţi oferă adesea sprijinul pe care familia nu poate sau nu vrea să ţi-l ofere.

Un regret aproape unanim a fost teama de a fi fericiţi. Oamenii se tem de schimbare, se tem de reacţiile celor din jur şi de singurătate, se simt voinovaţi dacă se răsfaţă şi dacă îşi permit să fie fericiţi. Toate aceste temeri nu fac decât să aducă nefericire şi frustrări, care fac viaţa mai urâtă şi aduc regrete amare la bătrâneţe. 

Lasă un răspuns