Pacienţii, din nou, văduviţi de unele medicamente?

Distribuie pe:

Mai multe medicamente inovatoare şi generice ar putea dispărea din farmacii. Este scenariul care rezultă din situaţia conflictuală existentă la ora actuală în România, pe piaţa farmaceutică.

Ministerul Sănătăţii a solicitat tuturor Deţinătorilor de Autorizaţie de Punere pe Piaţă sau reprezentanţilor acestora să îşi actualizeze preţurile la medicamentele de uz uman, în conformitate cu Ordinul Ministrului Sănătăţii 75/2009, respectiv pe parcursul lunii martie şi aprilie producătorii de medicamente inovative şi generice sunt aşteptaţi să depună documentaţia pentru recalcularea preţurilor la medicamente. Noile preţuri vor intra în vigoare în jurul datei de 1 mai 2015. Este vorba de medicamentele cuprinse în CaNaMED (Catalogul Naţional al Preţurilor Medicamentelor), care se eliberează pe bază de prescripţie medicală gratuită sau compensată.

Reducerea preţurilor la medicamente se va face, în medie, cu 20 de procente, a anunţat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, însă până la actualizarea listei s-ar putea ca farmaciile să nu-şi refacă stocul, la preţul actual, cu anumite medicamente pe care să fie obligate să le vândă mai ieftin după ce va intra în vigoare noul CaNaMED şi să iasă astfel pe pierdere. Prin urmare, e posibil ca pacienţii să nu găsească uşor unele medicamente în farmacii, până la data de 1 mai. De cealaltă parte, după ieftinirea medicamentelor, ar putea înflori exportul paralel (adică anumite medicamente care vor ajunge în România la preţ redus, de la producător, să fie vândute în alte ţări europene, de către distribuitori şi farmaciile cu autorizaţie de export, la un preţ mai mare faţă de cel practicat în România şi mai ieftin faţă de cel practicat în alte ţări europene). „Am avertizat că ne vom trezi că nu vom mai avea medicamente în farmacie. Şi am spus că efectele vor fi fie exportul paralel, fie dispariţia unor molecule pe care producătorul nu o să le mai aducă pe piaţă", a declarat Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

OTC-urile s-ar putea scumpi

„În prezent, lipsesc aproape 20% dintre medicamentele solicitate de pacienţi, iar actualizarea preţurilor ar putea duce la dispariţia de pe piaţă a 50% din medicamente", susţine vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, Clara Popescu, care a argumentat şi faptul că medicamentele achiziţionate fără reţetă (OTC-urile; exemplu-aspirina, paracetamolul, ibuprofen etc.) se vor putea scumpi pentru acoperirea pierderilor rezultate din scăderea preţurilor medicamentelelor etice. OTC-urile nu au preţul reglementat de Ministerul Sănătăţii, ci de fiecare administrator de farmacie în parte. Pacienţii vor resimţi scăderea preţului la unele medicamente, doar în cazul în care acestea vor fi eliberate în regim compensat.

Taxă clawback diferenţiată sau medicamente lipsă

Un alt aspect ce ar putea duce la dispariţia unor medicamente, pe lângă ajustarea de preţuri, este taxa clawback, care dacă nu va fi aplicată diferenţiat pentru medicamentele generice va determina ca 80% dintre cele mai populare medicamente generice să dispară de pe piaţă în următorul an. Aceste medicamente, cum ar fi metoprolol, enalapril, omeprazol, amoxicilina, indapamida, ketoprofen, ibuprofen, diclofenac, atorvastatina, trimetazidina, ranitidina, pentoxifilina, ciprofloxacina, ampicilina, şi multe altele, sunt folosite pentru tratarea afecţiunilor cardiovasculare, digestive, reumatologice şi a bolilor infecţioase. „Continuarea politicilor actuale, amânarea iresponsabilă a introducerii calculului diferenţiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, care să reducă la 65% cuantumul taxei pentru aceste medicamente, în corelare cu limitările de preţ impuse faţă de medicamentele inovative, va accelera tendinţa actuală de diminuare a producţiei locale de medicamente accesibile şi va crea o situaţie alarmantă pentru milioane de pacienţi, care nu vor mai putea să urmeze tratamente de bază", a declarat Dragoş Damian, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România.

„Risc real" de a dispărea şi din medicamente inovatoare

Nu în ultimul rând, s-ar putea şi ca unele medicamente inovatoare să nu mai fie disponibile pentru tratamentul românilor, în condiţiile în care vor exista producători internaţionali de medicamente care să nu fie de acord cu reducerea preţului la medicamente, iar obligativitatea impusă de a întreprinde acest demers de Ordinul 75/2009

să-i determine să părăsească piaţa din România. Preşedintele Asociaţiei Producătorilor Internaţionali de Medicamente, Dan Zaharescu, a recunoscut că există un „risc real" în acest sens.

Rezolvarea finală a situaţiei existente este departe de a fi soluţionată, dar Ministerul Sănătăţii are în sarcina sa obligaţia de a se asigura că pacienţii nu vor suferi, într-o măsură sau alta, mai mult decât se întâmplă în prezent.

Lasă un comentariu