Săptămâna trecută, Senatul României a aprobat modificarea și completarea art. 55 și art. 158 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii, în sensul că recunoaște grupa I de muncă pentru toate persoanele care au cel puțin 2 ani lucrați în aceasta grupă, ca fiind activitate desfășurată în condiții speciale, care aduce după sine reducerea vârstei de pensionare.
În prezent, legislația prevede că pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare doar cei care au efectuat un stagiu minim de șase ani în grupa I de muncă.
„La stabilirea stagiului de cotizare realizat în condiții deosebite sunt luate în calcul, în vederea reducerii vârstelor standard de pensionare, și perioadele de vechime în muncă mai mici de 6 ani, până la minimum 2 ani, realizate în grupa I și grupa a II-a de muncă, până la data de 1 aprilie 2001″, se precizează în actul normativ.
Măsura este motivată prin egalitatea de tratament, astfel încât de reducerea vârstei standard de pensionare să beneficieze și persoanele care au desfășurat activități în grupa I de muncă pe o perioadă mai mică de șase ani.
Reamintim că Legea pensiilor a mai fost modificată la sfârșitul anului 2013, când s-a stabilit că persoanele care au lucrat în grupa I de muncă înainte de 1 aprilie 2001 beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare cu trei ani (Adică, doi ani vechime pentru fiecare an muncit în grupa I).
Important! Pentru a intra în vigoare, prezentul act normativ trebuie adoptat și de Camera Deputaților (for decizional), promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.