Vremea din urmă ne-a creat tot felul de… dependențe. Ca atare, medicii și psihologii recomandă cât mai multă mișcare, demonstrându-ne cât de nociv este, de pildă, să stai pironit în fața ecranului zi și noapte. Au dreptate. Pornind de la această premisă, luni dimineață, de dorul știrilor, prima mișcare de înviorare a fost tradiționalul „salto mortale” din pat în fața calculatorului. Analizând retroactiv faptele, n-aș putea spune că a fost cea mai fericită idee, cu atât mai mult cu cât ziua de luni îmi este de-a dreptul antipatică. Ce știre „caldă” credeți că stătea, cam stingheră, ce-i drept, pe Facebook? O Petiție adresată guvernului american, prin care „Alaska cere alipirea la Rusia”. Ăștia au căpiat, zic în sinea mea, caut textul invocat pe whitehouse.gov., nu-l găsesc și, în lipsă, încerc să verific informația jurnaliștilor moldoveni, care … dispăruse. Nimic surprinzător, se mai întâmplă pe FB, îmi spun, voi căuta altă sursă. Și intru pe www.timpul.md., unde, într-adevăr, o hartă frumos colorată apare însoțită de următorul text: „Alaska, fostă colonie rusească, cere alipirea la «patria mamă» printr-o petiție postată pe site-ul guvernului american whitehouse.gov. Gestul vine după ce Crimeea a fost alipită la Rusia. «Grupuri de ruși siberieni au traversat Strâmtoarea Bering în urmă cu 10.000-16.000 de ani. Rușii au început să se așeze pe coasta arctică, în timp ce aleuții au locuit în Arhipelagul Aleutian. Primii care au vizitat Alaska au fost membrii navei „Sf.Gabriel”, Gvodzev și asistentul său, Fedorov, care au ajuns aici pe 21 august 1732, în timpul expediției Shestakov – Pavlutski, între anii 1729 și 1735. Votați pentru secesiunea Alaskăi de Statele Unite și alăturarea ei Rusiei», scrie petiția. Alaska a fost teritoriu rusesc, dar în 1867 a fost cumpărată de Statele Unite contra sumei de 7 milioane de dolari. (sursa: 24h.md)”

N-am de lucru și postez știrea, să le mai stric și altora ziua. Un internaut hâtru îmi replică: „Da, și Ungaria cere alipire la Mongolia, și Brazilia cere alipire la Portugalia . . . De unde le scoateți, fraților?” „Am indicat sursa – îi răspund urâcioasă -, eu nu visez noaptea asemenea orori. Probabil că rușii își bat joc de americani, oricum au baze pe sus. Nu cred să se fi făcut vreun referendum, o fi vreo asociație, partid… Mai știi?”

Zice internautul: „Dacă e partid constituit pe criterii etnice, cum e UDMR, e clar. Cu toate că nu cred că americanii să fie așa fraieri (chiar dacă acei 7 milioane de dolari au fost plătiți în urma unei partide la pocker!)” – scrie omul, evident contrariat. Văd că are chef de polemică și încerc să închei discuția amiabil: „La vremea aceea, poate că erau bani, însă acum e clar că asistăm la o hărțuială spectaculoasă. Războiul propriu-zis e însoțit și de un război al nervilor. Sper că, până la urmă, toată povestea asta va eșua, e simplă propagandă; nu cred că Putin e așa nebun să deschidă front și la granița cu Canada.”

Profitând de liniștea instaurată, încerc să scriu altceva, dar… intervine scriitorul bucovinean Dorin Misichevici, vădit tulburat: „Rușii investesc bani nebuni în minciună și dezinformare. Ceea ce nu știu cei din Alaska, cei trei sau patru, nu mai mulți, e că toate popoarele băștinașe de peste strâmtoare au dispărut sau trăiesc într-o sărăcie lucie… Din păcate, s-au prins mulți în plasa aruncată de ruși, dar aș vrea să ne ocupăm mai mult de probleme extrem de importante, și nu fanteziste: Ce ne facem cu sutele de mii de arme scăpate de sub control, care se află lângă România – merge vorba de arme foarte sofisticate, cu care poți doborî avioane la mare înălțime?; Cum facem unirea? Cu zecile de mii de tineri din Republica Moldova antrenați în taberele militare din Rusia, sau fără ei?; Cu Biserica Ortodoxă Rusă, care e antiromânească: e un departament al statului rus, au intrat în bisericile din Bucovina de Nord și Basarabia și le-au expropriat… Exemple sunt cu miile… Sunt multe întrebările la care trebuie să răspundem, dacă vom face improvizații, urmările vor fi catastrofale. Tind să cred, chiar sunt sigur că, dacă unirea se făcea după Revoluția Română, aveați acuma în România, dacă nu un război hibrid, o destabilizare de toată urâciunea rusească. Să ne ținem de americani și de Europa! Să ne amintim de Mihai Eminescu – «Doina», ce spunea și Ștefan cel Mare…!”

I-am simțit lacrimile și, într-adins, am încercat să schimb tonul, fără să reușesc mare lucru: „Prietene Dorin Misichevici, nu trageți în pianist! Eu doar am postat o știre, de pe un site moldovenesc, adresată, zic ei, Casei Albe. Mai ales în asemenea vremuri tulburi trebuie să fim atenți la ce se întâmplă în jurul nostru! Spunea cineva, deunăzi, într-o emisiune, despre arabi, că au o psihologie aparte – că ei iubesc până la moarte și urăsc până la moarte. Nu cred că trebuie să fii neapărat arab pentru asta. Sau, dacă da, cine are nevoie… să facă transfuzii! Eu sunt la fel, pot să mor zâmbind pentru ce/cine iubesc sau urăsc. Și cred că ne-am răcit și rătăcit inimile în praful indiferenței, și am devenit incapabili de a iubi. Cine nu iubește Omul nu-și poate iubi țara. Și dumneata, prietene, te miri că Biserica Ortodoxă Rusă e antiromânească – păi cum altfel să fie, dacă vrea putere absolută, iar Ortodoxia românească e Alfa și Omega? Sau că există arme de ultimă generație lângă noi? Sigur că sunt: cineva le produce și le vinde, și altcineva cumpără arme și mercenari. Și că nu ne-am unit? Cum să ne unim, când ne apasă blestemul dezunirii și ne strivește ura de sine? Când ne pute tot ce e românesc? Când ne călcăm în picioare unii pe alții pentru «oi mai multe și câini mai bărbați»? «Voici mon secret. Il est tres simple: on ne voit bien qu’avec le coeur. L’essentiel est invisible pour les yeux.» – scrie Antoine de Saint Exupéry, în «Le Petit Prince”»… Într-adevăr, limpede nu vezi decât cu inima, esențialul este invizibil pentru ochi. Care inimă????”

Nu-mi răspunde, de data aceasta, imediat, Dorin Misichevici, simt că amărăciunea mea l-a marcat și mai tare.

E o zi mizerabilă lunea, pentru mine, de când mă știu. Poate pentru că, ani la rând, lunea aveam ședințe. Sunt alergică la ședințe, la prostie și la ton ridicat. Îmi propun să împac spiritele și postez o altă știre, cu speranța că de data asta n-o s-o dau în bară. Și zic, ceva mai încrezătoare: „Armata SUA avertizează Rusia: «România este sub protecția noastră!»” (Radio Constanța, 21 februarie 2015)

„Operațiunea militară americană Atlantic Resolve va fi extinsă în România și Bulgaria de la finalul lunii martie, pe fondul creșterii tensiunilor în regiune – a anunțat comandantul forțelor militare ale SUA în Europa, generalul Ben Hodges, potrivit armytimes.com.. Operațiunea Atlantic Resolve a fost lansată în aprilie anul trecut, în țările baltice și Polonia, reprezentând o modalitate de a demonstra angajamentul NATO în contextul în care regiunea se confruntă cu noi provocări privind securitatea. Includerea României și a Bulgariei în această operațiune se traduce și prin creșterea de la 900, în prezent, la 1.900, a numărului de militari ce participă la exercițiile militare Atlantic Resolve. În ultimele 11 luni, Rusia a anexat Peninsula Crimeea și a sprijinit rebelii separatiști din estul Ucrainei, la numai câteva sute de kilometri de granițele NATO. Acordul de încetare a focului semnat recent la Minsk nu a fost respectat, forțele guvernamentale ucrainene și rebelii separatiști proruși acuzându-se reciproc de încălcarea înțelegerii. „Ceea ce trebuie să se întâmple este ca Moscova să respecte acordul la care a subscris și să retragă armamentul greu și forțele ruse din estul Ucrainei, dar și să respecte suveranitatea teritorială a Ucrainei. SUA vor continua să dea noi asigurări aliaților noștri și partenerilor NATO prin exerciții continue și patrulare aeriană în zona Mării Negre”, a declarat recent secretarul pentru presă al Pentagonului, amiralul John Kirby. SUA dispun de 29.000 de soldați staționați în permanență în Germania, Italia și Belgia, însă Washington-ul a majorat numărul soldaților desfășurați temporar în regiune pentru a transmite un semnal Rusiei și partenerilor din cadrul NATO.”

Mă gândeam că, de-acum, pot să-mi sorb liniștită cafeaua și să-mi termin un articol, dar, fatalitate, un alt internaut intervine: „Ha, ha, ha…, ce tare!…:)))))… Cea mai bună glumă pe ziua de azi…” Zic: „Hai să acceptăm că baza Deveselu e aproape de Constanța. Americanii sunt băieți simpatici, când vor ei – ca și alții, de altfel -, vine primăvara… De ce să nu glumim, domnule…, dacă tot ne-a intrat morcovul undeva, cu iepure cu tot, și cu vânător deasupra?” Zice: „Mda… viitorul ne va demonstra… cât de mult suntem apărați de NATO… M-aș bucura ca eu să greșesc…” „Nu suntem apărați decât de Dumnezeu – dacă s-o mai îndura de noi! – și de noi înșine, dacă ne-o mai fi rămas ceva sânge prin instalații”- ripostez. „Știrea vine de la Radio Constanța, acesta fiind motivul pentru care am invocat baza Deveselu. Poate știu ei ce nu știm noi.” Zice prietenul FB-ist: „Ei…stimată Doamnă…se pare că D-zeu…are multă treabă prin alte părți ale globului…Vezi ce se întâmplă prin lumea asta…iar de noi…să ne apărăm…slabe speranțe…dar am și eu o întrebare…cine ne amenință ???…sincer…mie nu îmi e prea clar…:)))”. Te-am prins, îmi spun în gând, ai chef de polemică, dar eu n-am timp. Am de scris! Așa că zic: „Aceasta e o întrebare interesantă, dar cred că ar trebui adresată celor în măsură să dea răspunsuri punctuale. Întrebării dumneavoastră i-aș alătura și întrebarea mea: CINE NU NE AMENINțĂ? Poate aflăm din surse realmente credibile.”…

Ies de pe FB, îmi reiau aricolul, dar clopoțelul mă determină să reintru în pagină. Necăjit, prietenul Iurie Copacinschi îmi scrie: „Ce era de așteptat s-a întâmplat. Iată!: «Rossia 1 îi sperie pe găgăuzi: Viitorul e alături de Rusia!»: „Cu puțin timp înainte de alegerile din Găgăuzia, posturile TV rusești își concentrează atenția pe alegerile din regiune. Deloc surprinzător, postul Rossia 1 a difuzat un reportaj video în care în mod direct o favorizează pe Irina Vlah din echipa socialiștilor, utilizând aceeași veche sperietoare a propagandei rusești – unirea cu România. Materialul video amintește cât de mult suferă populația în urma politicii pro-europene și promovează Partidul Socialiștilor, favoritul Moscovei în acest moment.  În știre se amintește despre recentul concert al lui Oleg Gazmanov la Comrat, unde acesta fredonează piesa „Ya rodilsea v sovetskii soiuz” (n. red. – M-am născut în URSS). Jurnaliștii ruși au inserat pe final și declarațiile unui țăran, care declară, în rusă, că viitorul este alături de «mama Rusie». Agora amintește că alegerile din UTAG pentru funcția de bașkan al regiunii vor avea loc pe 22 martie. Moscova promovează puternic candidatura Irinei Vlah, care a participat la alegerile din 30 noiembrie 2014 pe lista PCRM, iar ulterior s-a declarat socialistă.” 

A înnebunit lupul? Care inimă? Cine nu ne amenință?

Lasă un răspuns