Sub genericul „Bucuria unui nou început”, satul Uila, aparținător de comuna Batoș, a făcut „un pas mic pentru omenire, dar un pas mare pentru Uila”, ca să-l parafrazăm pe Neil Armstrong, primul om care a pus pasul pe lună.

În contextul în care ne vine să plângem de milă multor cămine culturale, atât pentru ce au ajuns ca imobile, dar și pentru ce au ajuns ca viață culturală, Uila vrea să-și demonstreze că nu e încă totul pierdut, că încă pot renaște din propria cenușă căminele culturale, cândva pline de viață.

Prin grija Primăriei Batoș, primar Dinu Dumitru Cotoi, a Consiliului local, a fost achiziționat un imobil care, prin surse financiare locale, a fost reamenajat, parțial, ca și Cămin cultural. Spun parțial, pentru că, pe lângă sala de spectacole, a holului clădirii, mai sunt câteva încăperi, cândva săli de clasă, care și ele vor fi amenajate în așa fel încât să sporească funcționalitatea Căminului cultural, inclusiv în sensul utilizării pentru organizarea de… nunți, cu mirese în costume populare, cum visează preotul paroh al Uilei, părintele Daniel Cota.

A fost o inaugurare parțială, așadar, dar nu a fost lipsită de toate atributele unei adevărate inaugurări. Aceasta, pentru că, prin purtarea de grijă a Asociației Culturale „Floare de Cireș” din Uila, reprezentată de ing. Emil-Cornel Tămășan și Anișoara Bercea, momentul a avut strălucire, frumusețe, dându-ne multe speranțe în privința rolului și locului pe care le va avea Căminul cultural în viața comunității locale.

Spectacolul pregătit de organizatori a fost la înălțime, cei care au evoluat pe scenă fiind răsplătiți cu ropote de aplauze. Solidaritatea celor din zonă au dat substanță programului pregătit, pe scenă evoluând: grupul folcloric „Dedrețeana” Dedrad, coordonator Viorica Sfâriac, grupul folcloric din Goreni, coordonator Liviuța Andone, rapsozii populari: Cătălin Cioba și Șandru Viorica, Formația de dansuri a Forumului German din Reghin, instructor Denes Balla și Mera Hans, tânăra solistă de muzică populară Alexia Aștelian, Formația de dansuri populare „Ghiocelul” din Deda Bistra, instructor Irina Fărcaș, reprezentanții comunității catolice din Uila, coordonator Karacsony Ester, Grupul asociației culturale „Floare de cireș” Uila, coordonator Ana Bercea.

Împlinirea acestui gând al uilenilor îi are ca protagoniști pe primarul batoșului, Dinu Dumitru Cotoi, dar și pe ing. Emil Tămășan, consilier local și președintele Asociației Culturale „Floare de cireș”, la reușita „inaugurării” aducându-și contribuția și familiile Iarca.

Am apreciat ținuta programului și, firește, m-am gândit la viața culturală a satelor din perioada interbelică, atunci când ASTRA și-a asumat misiunea de a fi luminătoare de neam, fiind o veritabilă instituție a renașterii culturale a românilor.

La Uila, ca să-l parafrazez pe Romulus Guga, „speranța nu moare în zori”, iar bucuria unui nou început este pe măsura sufletelor celor care mai cred în cultura neamului.

Lasă un răspuns