Cercetătorii americani de la „University of Minnesota’s Stroke Institute”, citați de descopera.ro, au constatat că pisicile sunt mai mult decât niște animale de companie pufoase și amuzante, acestea având un efect terapeutic extraordinar, putând fi de real ajutor persoanelor care suferă, mai ales, de afecțiuni ale inimii.
„La studiul nostru, desfășurat pe o perioadă de 10 ani, au luat parte peste 4.000 de persoane. După această perioadă, proprietarii de pisici au prezentat un risc cu 30% mai scăzut de a deceda în urma unui atac de cord, în comparație cu persoanele care nu aveau pisici. Acest efect se explică prin faptul că pisicile ajută la normalizarea pulsului, la reducerea nivelului de stres și a tensiunii arteriale. În plus, pisicile ajută la eliberarea de oxitocină (hormonul dragostei și al atașamentului) în creier. Toate manifestările de tandrețe, mângâierile, îmbrățișările, vorbele afectuoase determină creșterea cantității acestui hormon, care are un efect vindecător nesperat asupra trupului.
De asemenea, atunci când cineva se joacă cu o pisică, creierul acestuia secretă serotonină și dopamină, care reduc stresul și induc organismul într-o stare de armonie, stabilizând, în același timp, sistemul imunitar.
Cercetarea a mai scos la iveală faptul că proprietarii de pisici sunt mai puțin predispuși la depresie și au un nivel mai scăzut al colesterolului și trigliceridelor, iar cei care au suferit un atac de cord trăiesc mai mult dacă au în casă o pisică.
În plus, torsul pisicii are puteri terapeutice. Pisicile torc cu o frecvență între 25 și 150 hertzi, iar acest sunet poate ajuta la refacerea densității osoase și a nivelului de energie. Dacă o pisică toarce pe pieptul nostru, ne simțim brusc revigorați, întrucât frecvența torsului pisicii efectiv ne vindecă celulele din organism”, explică oamenii de știință.