Aceste reflecții, legate de calitățile și viciile umane, le-am selectat din peste 300 de cărți celebre din marea literatură clasică universală.
Voi începe tot cu bătrânețea, deoarece este specifică vieții mele. Trebuie să luptăm împotriva bătrâneții ca împotriva unei boli, pentru că nimeni nu este atât de bătrân încât să nu spere, pe drept, la încă o zi de viață. Îmbătrânind, devenim de două ori copii, dar și mai înțelepți,
BEȚIA
Beția nu e altceva decât o nebunie voluntară. Of, Dumnezeule, de ce lași să pună oamenii un dușman în gura lor ca să le fure mintea, să ne transformăm cu bucurie, chef, plăcere și aplauze în animale? Nimic nu seamănă mai bine cu un nebun ca un om beat.
BINEFACEREA
Nu se cuvine să se roage cei care cer un lucru drept, nici ca cineva să primească un bine și să nu știe să îl răsplătească pe cel care i-a dăruit acel bine. Bagă de seamă când faci bine, ca nu cumva cel care îl primește să fie un om fals și să îți răsplătească binele cu rău, precum am pățit-o și eu de atâtea ori în viață (fă bine și așteaptă rău).
Nu renunța la a face bine unui prieten, bucură-te când i se întâmplă ceva bun și întristează-te când i se întâmplă ceva rău. Să fii gata să îl ajuți atunci când este necesar.
Să nu încetăm a face bine!
BINELE
Binele absolut al naturii omului e cuprins în pacea corpului și a sufletului. Oamenilor le răsare răul din bine dacă nu știu să dirijeze binele și să îl suporte cum trebuie. Trebuie preferat ce e mai bun și nu ceea ce place, în caz că nu se pot obține amândouă. Ori de câte ori vei dori să știi ce trebuie evitat sau ce trebuie căutat, să ai în vedere binele suprem și scopul întregii tale vieți.
BIRUINȚA
Biruința biruie pe avar prin dărnicie, pe cel mincinos prin adevăr, pe cel crud prin îngăduință și pe cel rău prin bunătate. De obicei, după învingători vin hoții.
BLÂNDEȚEA
Lumea aceasta aparține celor blânzi și celor blânzi le aparține și lumea cealaltă. Chiar și cei care nu pot fi biruiți cu forța sunt învinși prin blândețe.