În data de 16 februarie a.c., într-o atmosferă solemnă, dar în același timp caldă și plină de înălțare sufletească, în sala „Amfiteatru” a colegiului nostru s-a desfășurat o manifestare dedicată împlinirii a 80 de ani de la nașterea celui mai reprezentativ poet pe care l-a dat românismului partea înstrăinată de țară, așezată în calea tuturor răutăților istoriei, cea dintre Prut și Nistru, Basarabia.

În expunerea domniei-sale, scriitorul Lazăr Lădariu, redactorul-șef al cotidianului „Cuvântul liber”, președintele Despărțământului Central Județean Mureș al ASTREI, s-a referit la momentele în care l-a întâlnit pe bardul de la Pererita și care au constituit mereu prilejuri de comuniune spirituală. De asemenea, și-a arătat gratitudinea față de profesorii de altădată ai acestui colegiu, al cărui absolvent este (promoția 1957), dar și atașamentul față de această instituție școlară de elită, în care pregătirea intelectuală se îmbină armonios cu educația, inclusiv cu cea patriotică.

La rândul său, semnatarul acestor rânduri le-a vorbit despre clipele petrecute în preajma poetului Grigore Vieru, de la lecturarea semiclandestină a cărților sale, înainte de 1989, și până la cunoașterea efectivă a acestuia, atunci când a venit, în câteva rânduri, la Toplița Română, municipiul care, cel dintâi din țară, i-a acordat scriitorului titlul de Cetățean de Onoare. Mai apoi, a făcut o prezentare inedită a unei laturi mai puțin cunoscute a creației acestuia, și anume aforismele, pline de înțelepciune și de învățătură.

S-au adăugat un bogat material ilustrativ audio-vizual (melodii interpretate de Tudor Gheorghe și de regretații Doina și Ion Aldea Teodorovici) și un recital susținut de elevele Andra Gabor, Liana-Miruna Pop (clasa a VII-a A) Raluca Nemeș și Andra Mureșan (clasa a X-a E), coordonate de prof. Luminița Boboc.

 

Lasă un răspuns