În şedinţa de marţi, 10 februarie 2015, Guvernul a aprobat o hotărâre prin care a stabilit că indemnizaţiile pentru revoluţionari vor fi acordate doar celor care, la Revoluţie, au participat la acţiuni de stradă în Bucureşti, Timişoara, Caransebeş, Sibiu, Cugir, Lugoj, Târgu-Mureş şi Cluj-Napoca, ceilalţi fiind obligaţi să prezinte documente emise de către Parchet sau să conteste procedura. Prin noua procedură numărul revoluţionarilor care vor mai primi indemnizaţii este estimat să scadă de la peste 20.000 persoane înregistrate în prezent la mai puţin de 5.000.

Noile modificări sunt motivate de Guvern prin faptul că, potrivit datelor oficiale de la Procuratura Generală – Direcţia Procuraturilor Militare, şi de la IRR (Institutul Revoluţiei Române), în perioada 16 – 22 decembrie 1989, doar în localităţile menţionate au fost ucise persoane.

„Pentru alte localităţi care nu se regăsesc printre cele enumerate, dar în care, în urma confruntărilor cu forţele de represiune, au fost ucise, rănite sau reţinute persoane până la fuga dictatorului, s-a introdus o modalitate de determinare a acestora prin atestare din acte normative sau documente oficiale eliberate de Parchetul General. Momentul denumit fuga dictatorului a fost stabilit ca fiind ziua de 22 decembrie 1989, ora 12.10.

Persoanele nemulţumite şi care nu au obţinut noul certificat de revoluţionar pot face contestaţie la comisia parlamentară constituită în acest scop, în termen de maximum 30 de zile de la data comunicării soluţiei. Termenul de 30 de zile este termen de decădere doar pentru depunerea contestaţiilor la comisie şi nu exclude posibilitatea aplicării normelor de drept comun, cu posibilitatea acţiunii în justiţie”, se precizează în actul normativ.

Reamintim că, la sfârşitul anului trecut, Executivul a introdus un nou titlu de revoluţionar, cel de „Luptător cu Rol Determinant”, şi a decis că indemnizaţii vor fi acordate doar persoanelor care obţin un nou certificat care să le ateste şi această calitate.

Titlul de „Luptător cu Rol Determinant”, pe baza căruia mai poate fi obţinută indemnizaţia lunară, nu este însă acordat decât celor care, în perioada 14 – 22 decembrie 1989, au avut un rol determinant la declanşarea şi victoria Revoluţiei, şi-au pus viaţa în pericol în confruntările cu forţele de represiune, au ocupat şi apărat obiectivele de importanţă deosebită, care au aparţinut regimului totalitar, dar numai în localităţile în care, în urma acestor acţiuni şi confruntări, au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului Nicolae Ceauşescu.

Revoluţionarii care vor mai primi indemnizaţii vor fi prezentaţi pe site-ul Secretariatului de Stat pentru Revoluţionari, cu nume, ocupaţia din 1989 şi faptele din timpul Revoluţiei, pentru o mai mare transparenţă.

Lasă un răspuns