După aproape un deceniu de pauză, cele mai importante instituții ale mureșenilor, Consiliul Județean Mureș și Consiliul Local Târgu-Mureș, s-au întâlnit marți, 27 ianuarie, într-o ședință comună, unde s-au discutat atât litigiile dintre cele două palate, cât și proiectele comune și nu numai.

Gest necesar de normalitate

Aflate într-o relație instituțională continuă, cele două consilii au reușit în ultimii 10 ani să dea exemplu de lipsă de colaborare, comunicare, conflict și chiar un „război” mediatic intens. În cele două mandate ale fostului președinte al CJ Mureș, Lokodi Edita, au existat mereu acuze referitoare la blocarea proiectelor orașului, dar și reciproc pentru cele ale județului. După formarea noului PNL, liderii celor două instituții, deveniți copreședinți ai aceluiași partid, au deschis porțile comunicării inter-instituționale, și au început construirea unor planuri și proiecte comune pentru dezvoltarea municipiului reședință de județ și a județului, în general. Ședința comună, deși neoficială, a fost un pas important pentru normalizarea relațiilor, pentru stingerea litigiilor patrimoniale și pentru construirea unui viitor mai bun. „Din chestiunile pe care atât municipiul, cât și județul le-au trecut în proiectul de teme pe care le discutăm astăzi, cel mai important pentru noi cei din executiv ar fi ca dumneavoastră să puneți pe tapet problemele care vă preocupă, tocmai pentru a pregăti mult mai bine viitoarea întâlnire. Îmi doresc fixarea unor repere, a unui traseu pentru perioada exercițiului bugetar 2014-2020. Pentru județ, municipiul Târgu-Mureș este principalul motor, atât economic, cât și cultural, care poate afecta întreg județul Mureș”, a declarat Ciprian Dobre, președintele CJ Mureș. „Este important ca aleșii locali și cei județeni să-și cunoască proiectele, este imperativ, mai mult decât necesar, astăzi, nu numai pentru proiectele europene, care sunt obligatorii, cât și pentru strategia de dezvoltare a orașului. Avem nevoie de sprijin enorm din partea

CJ Mureș pentru că în perioada pe care o parcurgem nu putem să ne facem temele decât împreună. O relație comună între cele două consilii poate determina ca proiecte din jurul Târgu-Mureșului sau din jurul Reghinului, de exemplu, să se armonizeze”, a declarat primarul Dorin Florea.

Ședința, un start bun

Deși timpul limitat nu a permis discutarea tuturor problemelor de pe ordinea de zi, reprezentanții celor două instituții în cauză au promis organizarea unor noi ședințe comune unde să se pună de acord asupra tuturor aspectelor. Vă prezentăm mai jos subiectele pe care CJ Mureș și CL Târgu-Mureș le doresc discutate și mai apoi rezolvate.

CAP. I. LITIGII + PATRIMONIU

a) Litigii: Teren Spital Județean Mureș; Pivnița – Casa Apollo; Spațiu str. Tușnad nr. 5; Grădinița Aleea Carpați.

b) Patrimoniu: Transmitere teren (Spitalul județean) către municipiu; Cedare către județ – pivniță de la clădirea Apollo cu indicarea modului de folosință și predare-preluare de Municipiul Târgu-Mureș a Muzeului Județean din Cetate, cu menținerea funcționalității pentru a se înscrie în managementul Cetății; Cedare clădire str. Tușnad nr. 5 către municipiu cu menținerea activității actuale; Scoaterea din patrimoniul județean a clădirii din Aleea Carpați.

CAP. II. PROIECTE COMUNE în derulare

a) Managementul deșeurilor; b) Proiecte integrate de apă și canal; PROIECTE de realizat: 1. Consorțiu universitar și centru de cercetare prin asociere; 2. Zona periurbană (metropolitană): completare Statut; conducerea Zonei Metropolitane în comun; alegerea consultanțelor. 3. Amenajare Răstolița – punere în funcțiune; crearea unei conducte în aval pe un teritoriu regional; 4. Aprobare strategii PIDU 2014 – 2020 inclusiv a listei de proiecte din Municipiu și zona periurbană (Program Operațional Regional – Axa 4); 5. Aprobare Plan de mobilitate urbană; 6. Parteneriate între Poliția Locală și celelalte structuri din zona metropolitană pentru realizarea de proiecte în asigurarea siguranței persoanelor și bunurilor; 7. Preluarea proiectelor orașului în Strategia de dezvoltare a județului (modificare H.C.J.) condiție imperativă pentru accesarea de fonduri europene; 8. Asocierea cu U.A.T.-urilor din zona periurbană pentru realizarea modernizării Cadastrului (în continuitatea și actualizarea proiectului în curs la Municipiul Târgu-Mureș); 9. Unirea comunelor din zona periurbană într-o singură Unitate Administrativ Teritorială – Târgu-Mureș (8 ani); 10. Circuit auto – Inel mare de circulație; transport urban și periurban; transport feroviar – devierea căii ferate + modernizare; tren urban Aeroport Târgu-Mureș – Reghin; 11. Actualizarea evidențelor și completarea anexelor la H.G. nr. 964/2002 privind atestarea domeniului public al județului Mureș și ale U.A.T.-urilor din județ; 12. Crearea de sisteme de producere de energie alternativă (aducțiune apă, panouri solare + eoliene); 13. Poduri peste Mureș – zone: Aleea Carpați + Azomureș; 14. Centrul olimpic; 15. Aerodrom + Teren de golf.

CAP. III. PROIECTE PRIMĂRIA TÂRGU-MUREȘ

1. Plan Urbanistic General; 2. Inel mic de circulație (drum de legătură între Spitalul Județean Mureș și cartierul Tudor Vladimirescu și prelungirea Căii Sighișoarei); 3. Parcări (Centru, Cartiere, Spital); 4. Drum ocolitor zona Unirii; 5. Învățământ de arte și meserii; 6. Smartenergycity + Orașul Digital; 7. Blocuri pentru armată; 8. Extinderea Complexului de agrement și sport „Mureșul” + telegondolă; 9. Parc Tehnologic; 10. Extindere, modernizare Cartier Belvedere și a zonei de agrement „Tudor Vladimirescu”; 11. Evidențierea și identificarea unui nou cimitir pentru zona sud-estică a municipiului.

Lasă un răspuns