Profesoara Maria Anton, născută Luca, în ziua de 28 august 1982, în municipiul Reghin, județul Mureș. Părinții, oameni harnici, i-au inspirat dragostea față de muncă și învățătură. Tatăl, Luca David, a fost maistru mecanic în cadrul fabricii ,,Republica ” timp de 35 de ani, iar mama, Maria, a lucrat la Spitalul Municipal ,,Eugen Nicoară”.

A frecventat cursurile Școlii Generale Numărul 2, Reghin, iar apoi ale Liceului teoretic „Lucian Blaga” Reghin, călcând pe urmele fratelui ei, Luca David, el fiind mai mare cu

3 ani. Liceul l-a absolvit în anul 2000. Ca elevă a avut participări la concursuri de matematică: Olimpiada județeană de matematică (locul 4) și concursul internațional ,,Cangurul matematic”, doi ani consecutivi.

În anul 2000 a intrat la Facultatea de Matematică și Informatică în cadrul Universității ,,Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, specializarea matematică.

S-a căsătorit cu profesorul Anton Viorel, în anul 2005.

Între anii 2004-2006, a fost angajată pe postul de profesor de matematică în cadrul Liceului „Ioan Bojor” Reghin, în urma concursului de titularizare, iar în vara anului 2006 a obținut definitivatul. În anul școlar 2006-2007 a fost repartizată la Grupul Școlar Agricol Dumbrăvioara, unde a publicat o mică parte din lucrarea ,,Bacalaureat 2007, Matematica M2″. A frecventat cursurile de masterat în cadrul Universității ,,Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, în anul universitar 2007-2008, unde s-a specializat în Analiză Reală și Complexă, limba engleză. Aici s-a familiarizat cu terminologia matematicii în limba engleză. A absolvit masteratul cu media 10, iar în paralel a fost implicată în procesul de acceptare ca profesor în Statele Unite ale Americii, proces care a durat mai mult de un an.

Între anii 2008-2010 a predat în Carolina de Nord, orașul Charlotte, SUA, fiind angajată pe postul de profesor de matematică la Liceul ,,Garinger High School”. A obținut rezultate deosebite, realizând una din cele mai mari creșteri procentuale la concursurile naționale la geometrie și algebră. Tot aici a participat la nenumărate cursuri de perfecționare și conferințe pe tema educației sau de specialitate. Cele mai importante sunt: Calculus instruction, Vance High School, NC, Differentiating instruction, Greensboro, NASA Steam educators, Charlotte, NC și multe altele. A fost declarată ambasador cultural al României de către programul VIF, și a participat la organizarea evenimentelor culturale din cadrul liceului și a comunității.

În anul 2010 revine în România și se angajează la Colegiul Silvic Gurghiu, la catedra de matematică, unde și-a pregătit elevii pentru a participa la faza zonală a olimpiadei de matematică, iar în anul următor, a fost detașată la Grupul Școlar ,,Ioan Bojor” Reghin, unde a deținut funcția de responsabil al Comisiei metodice a catedrei de matematică și științe. Pe parcursul anului a participat cu elevii la diverse concursuri școlare: ,,Adolf Haimovici” faza județeană, ,,Cangurul matematic” faza locală, ,,Purple comet Math Meet”, și a organizat diferite activități extra-curriculare.

Din anul 2012, împreună cu soțul, profesorul Viorel Anton, sunt angajați ca profesori de matematică în China, orașul Nanjing, de către Compania ,,Ahead Education Group” în cadrul Liceului ,,Highschool Affiliated to Nanjing Normal University”, Jiangning Campus, China. Aici pregătesc elevii pentru admiterea la universitățile de prestigiu din lume: Statele Unite ale Americii, Canada, Australia sau Marea Britanie. Au obținut rezultate foarte bune cu elevii: locul I în China, la concursul internațional ,,Purple Comet Math Meet”, și locul 54 mondial din totalul de aproximativ 4000 de echipe participante din 44 de țări diferite și acceptarea elevilor din program, în topul 5 al celor mai bune universități australiene, în procent de 100%.

Au fost declarați profesorii anului de către compania ,,Ahead-Education Investment and Consultancy Group” în 2013 și în 2014.

Doamna profesoară, alături de soțul ei fac cinste județului Mureș și României, în îndepărtata Chină și nu numai, dovedind încă o dată vrednicia și pregătirea profesională a profesorilor noștri!

Lasă un răspuns