În doar trei zile din această săptămână, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au uimit România prin numele grele suspicionate de corupție, pe care le-au adus în fața opiniei publice.

Chiar dacă la finalul fiecărui comunicat de presă al instituției ni se precizează că „punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se știe că de acolo de unde nu este foc nu iese fum.

Poliția Județeană Timiș, decapitată

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au început această săptămână în forță, cu percheziții în județul Timiș, finalizate cu începerea urmăriri penale și rețineri ale unor nume grele din poliție și administrația locală, printre care Munteanu Petru Sorin, inspector-șef al I.P.J. Timiș, Bolbos Florin Mircea, adjunct al inspectorului șef al I.P.J. Timiș, cu atribuții pe linia de muncă rutieră, Crăciunescu Nicușor Marcel, șef al Serviciului Poliției Rutiere Timiș, Pavel Teodor, primar al orașului Recaș, Temu Marian Dorinel, șef al Poliției orașului Recaș, Berzescu Doru Adrian, șef al Poliției Locale Recaș, Bledea Cosmin Ionuț și Gîrbaci Vasilică, ofițeri de poliție, și Milutinovici Eugen, om de afaceri, ei fiind acuzați de abuz în serviciu, luare și dare de mită și trafic de influență.

Potrivit anchetatorilor, șeful IPJ Timiș, comisarul Sorin Muntean, și-a dat girul pentru ca Poliția Recaș să-i supravegheze pe subordonații săi, care nu răspundeau la comenzile politice.

Ovidiu Puțura, judecător la Tribunalul Bistrița, arestat pentru luare de mită și trafic de influență

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au obținut, în 21 ianuarie 2015, arestarea preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile, a inculpatului Ovidiu Puțura, judecător la Tribunalul Bistrița, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și trafic de influență. El a primit de la o persoană foloase necuvenite în cuantum de circa 30.000 de euro, constând în suportarea cheltuielilor aferente unor partide de vânătoare și a cheltuielilor aferente unor sejururi la mare, un costum de vânătoare și suma de circa 30.000 de lei, pentru a interveni la judecători, într-un dosar în care persoana respectivă avea calitatea de inculpat, în vederea obținerii unei hotărâri favorabile.

Fostul ministru de Interne, Cristian David, arestat preventiv!

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, în noaptea de miercuri spre joi (21/22 ianuarie 2015) arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile a fostului ministru de Interne, Cristian David. Acesta este cercetat penal de procurorii DNA pentru luare de mită.

În ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale se arată că, în cursul anului 2007, ministrul David Cristian ar fi pretins, iar la data de 1 februarie 2008 ar fi primit suma de 500.000 de euro, de la un denunțător, prin intermediar, pentru a-și exercita atribuțiile de îndrumare și coordonare a activității prefecților într-o modalitate care să asigure emiterea, de către Comisia județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate, a titlului de proprietate asupra unui teren de 15 ha, aflat în intravilanul municipiului Buzău. În cauză, se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Toni Greblă, judecător la Curtea Constituțională, urmărit penal

Ieri, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au început urmărirea penală împotriva lui Toni Greblă, fost senator, actualmente judecător la Curtea Constituțională, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de influență, în formă continuată, efectuare de operațiuni financiare (ca acte de comerț) incompatibile cu funcția, în scopul obținerii pentru sine și pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, și constituirea unui grup infracțional organizat. 

Lasă un răspuns