Potrivit datelor Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), peste 1,3 miliarde de tone de alimente sunt risipite anual în lume, în timp ce 842 de milioane de persoane se confruntă cu foametea. Datele FAO relevă că România înregistrează în prezent o risipă de alimente de 5 milioane de tone, în timp ce în UE ajunge la gunoi, anual, o cantitate de aproximativ 90 de milioane de tone de alimente.
Conform ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, România are o pierdere mai mare de 179 de kilograme pe cap de locuitor, cât se înregistrează anual la nivel european. Unde se înregistrează risipa? „În primul rând, se pierde o dată când consumăm, se pierde pe raft pentru că produsele expiră, dar sunt şi pierderi tehnologice în procesul de fabricaţie”, a subliniat Constantin la lucrările Comisiei Europene pentru Agricultură a FAO. Drept care, România îşi face o strategie contra risipei de alimente, cu atât mai mult cu cât această risipă reprezintă un prejudiciu şi pentru mediu pentru că, în fiecare an, hrana produsă fără a fi consumată înghite mari volume de apă. Datele FAO arată că, la nivel global, hrana produsă fără a fi consumată înghite un volum de apă echivalent cu debitul anual al fluviului Volga din Rusia şi este vinovată pentru aducerea în atmosferă a 3,3 gigatone de gaze cu efect de seră.