De, se întâmplă și pe la case mai mari… așa că noi, fanii și susținătorii echipei de suflet ASA-ul târgumureșean al Ardealului nu vom dispera. E dureros, dar n-ai ce-i face.
Eu, ca veteran în ale fotbalului, mă uitam ca vițelul la poarta nouă în ecranul televizorului și nu îmi venea să cred că băieții noștri au pierdut, după un joc acceptabil, dar cu miză mare. Când m-am calmat, mi-am amintit că am mai înghițit de-a lungul timpului pilula amară a înfrângerii. Pe atunci, se juca după voință și dârzenie, cu orice sacrificiu, pentru a ieși victorios.
Astăzi, fotbalul pe bani este cu totul altceva. Îl înțeleg ca teorie modernă, dar… practica ne omoară pe toți. Pe vremuri, să fii vedetă în țara ta era lucru mare și erai stimat de toți. Aveam în România destui fotbaliști de înaltă clasă și de mare valoare. Acum, se umblă pe toate continentele după vedete scumpe și uneori „răsuflate”, de parcă ai noștri nu ar fi talentați. Unele probleme din fotbal se înțeleg greșit, atât în România, cât și pe mapamond. Că ASA a luat golul când nu trebuia este o neglijență sau o nebăgare de seamă. Nu acuz pe nimeni, pentru că jocul a fost frumos. Poate la anul va fi soare și bucurie în Cupa României și în urbea noastră, Târgu-Mureș. Am pățit ca cei de la Mioveni. Conduci cu 3 – 0 și echipa oaspete întoarce scorul la 4 – 3. Contestă învinșii arbitrajul? Nu au de ce. Au neglijat ceva și i-a costat. A urmat marea gafă din Bănie. Craiovenii se așteptau la multe, serbare și adio stadionului Oblemenco. Dar oaspeții (Steaua) le-au ars un gol din 11 metri. Degeaba se ceartă domnul Cârțu cu arbitrul, care este suveran pe teren. Oltenii au greșit și cu asta basta.
Îmi amintesc de un meci cu miză mare, acasă, la Bacău. Pe teren, se aflau două echipe candidate la retrogradare: Dinamo Bacău (se știe ce stăpân avea) și Progresul București (așa-zișii bancari de la BNR). Cei din Bacău, cu vedetele Iosif Lazăr, Vătafu, Gram, Public, Ghiță, Panait, se întorseseră de o săptămână de la Crișana – Oradea, cu o victorie de 1 – 0. La întoarcerea cu un avion LI-2, o confuzie a luminilor pistei de aterizare cu luminația șoselei Bacău – Letea era să ducă la un dezastru, dar echipa a scăpat ca prin minune. Bancarii au venit în ziua meciului cu un automotor închiriat de la CFR. Pe la 11, au sosit în gară și au mers pe jos până la vila sucursalei BNR Bacău (miliția „organizase” ca în gară să nu existe taxiuri). Ora meciului: 17. Stadionul era arhiplin. În prima repriză 3 – 0, iar cei de la Dinamo Bacău se culcă pe-o ureche. După 20 de minute, Progresul schimbă tabela de scor a stadionului băcăuan în… 4 – 3. Jale mare, bancarii își iau bagajele, pleacă fuga la automotorul din gară și… direcția București, cu loc în Divizia A, iar băcăuanii au retrogradat în Divizia B. Fotbaliștii învinșii s-au împrăștiat pe la echipe de pe la Brașov și București, din ordinul stăpânilor de atunci – Miliția și Securitatea. Cam așa s-a întâmplat cu întoarcerea scorului, cum au făcut și clujenii la Mioveni, în Cupa României Timișoreana anului 2014.