După ce Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunțat că, în cazul în care cardurile de sănătate nu ajung la asigurați prin intermediul serviciilor poștale, acestea vor fi predate caselor de asigurări județene, care le vor trimite, în scurt timp, către medicii de familie, iar cei care nu au intrat în posesia cardului îl vor ridica de la aceștia, cu ocazia primei solicitări a unui serviciu medical, Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) au reafirmat, printr-un comunicat de presă, că nu acceptă să se implice în distribuția cardurilor de sănătate rămase nedistribuite la nivelul caselor de asigurări județene și nici în acțiunile de distribuire ulterioare.
„Așa cum am argumentat în numeroase rânduri, cardul de asigurat este proiectul CNAS, nu al medicilor de familie. Cardul reprezintă un document de identificare care, conform legii, poate fi eliberat titularului doar de emitent (CNAS).
Datele medicale ale pacienților se vor afla în curând în dosarul electronic de sănătate. De aceea, considerăm că inscripționarea cardurilor este o activitate birocratică, cronofagă și inutilă. Distribuirea cardului de sănătate nu este activitate medicală și nu este în concordanță cu curriculumul de pregătire în medicina familiei.
Nu vom înlocui consultațiile cu inscripționarea cardului, așa cum am precizat de nenumărate ori că nu vom accepta sarcini birocratice suplimentare, în defavoarea actului medical.
În concluzie, respingem ferm această nouă inițiativă a CNAS de a împovăra medicii de familie cu activități administrative (distribuirea cardurilor) în detrimentul consultațiilor medicale”, se precizează în comunicatul de presă.