Nutriționiști din întreaga lume, citați de descopera.ro, ne atrag atenția asupra unei reguli de bază sănătoase, în această perioadă a Crăciunului și a Revelionului, și anume moderația, cu precădere pentru cei care au ținut post.

„Excesul alimentar se produce pe parcursul mai multor ore și este, de regulă, asociat cu consumul de alcool și fumatul (activ sau pasiv). Fie că suntem la masa din familie sau la restaurant, prima regulă este să știm ce mâncare urmează a fi servită, astfel încât să alegem doar ce ne place. În cazul în care vrem să consumăm din mai multe sortimente, sfatul este să cerem doar jumătate de porție. O altă strategie ar fi să eliminăm o parte din alimente, în special pe cele care conțin multă grăsime, maioneză sau sosuri. De sărbători, este esențial să nu ne lăsăm seduși de mărimea porților. Putem gusta din mai multe feluri de mâncare, este indicat să mâncăm variat, dar moderat, nu pe săturate. Totuși, încercați să alegeți preparatele la grătar, cuptor sau fierte, evitând prăjelile, grăsimile, dulciurile și produsele cu multă sare”, ne sfătuiește, de exemplu, prof. dr. Nicolae Hâncu, nutriționist, membru de onoare al Academiei Române.

Medicii ne mai avertizează să avem grijă de unde cumpărăm carnea de porc, să evităm acele spații care nu respectă normele de igienă, etichetare și siguranță alimentară – una dintre principalele probleme fiind infectarea cărnii cu trichineloză.

„Pentru o stare de bine, ar trebui ca și de sărbători să ținem cont de echilibrul energetic al organismului, adică energia (volumul caloric) ingerată să fie egală cu cea consumată. În acest sens, trebuie să nu uităm de activitatea fizică. Spre exemplu, după masă este indicată o plimbare în aer liber”, afirmă și conf. dr. Gabriela Roman, președinte al Asociației Române pentru Studiul Obezității.

Ca să dregem un exces alimentar, toți nutriționiștii ne recomandă să consumăm multe fructe și legume, să bem zilnic o cantitate dublă de apă decât de obicei (adică 3 – 4 litri) și să facem mișcare. Dacă dorim să consumăm o mâncare mai consistentă, medicii ne atrag atenția că putem mânca pește proaspăt gătit, dar nu prin prăjire și afumare. 

Lasă un răspuns