…iubire pentru limba și literatura română, iubire pentru frumos, pentru valoare spirituală, iubire pentru ziua de mâine și poimâne. Sub semnul acesta s-a desfășurat la Sărmașu, județul Mureș, Cercul pedagogic al profesorilor de limba și literatura română din zona Luduș-Iernut-Sărmașu.
Coordonatoarele manifestării, doamnele profesoare Rozalia Rodica Brândaș și Mirela Cosma, dovedind experiență didactică și măiestrie pedagogică, inteligență în munca instructiv-educativă și sensibilitate, au conceput Cercul pedagogic, în ediția din 4 decembrie 2014, sub forma Cenaclului Literar, incluzând într-un posibil manual de limba și literatura română al zilei noastre, unul al adevărului și bunului simț, numele a trei poeți mureșeni, care cinstesc cu talent și sentimentul răspunderii cuvântul scris și tipărit: Lazăr Lădariu, Nicolae Băciuț și Valentin Marica. Elevii din Sărmașu și Luduș au fost cei care au prezentat bio-bibliografiile poeților, au interpretat artistic din cărțile de poezie ale acestora, într-o exegeză afectivă de o sinceritate uluitoare. A fost centrul de greutate al activității, comunicarea degajată, creativă, în care mintea și sufletul s-au îngemănat în expresivitate.
Secvențele muzicale susținute de elevi, în special de Corala Bel Canto din Sărmașu, dirijată de pr. prof. Daniel Camară, dar și de elevii-chitariști ludușeni, au adus emoții în plus în lecția de iubire, lecția de profesionalism și respect pentru menirea școlii.
Poeții invitați si-au exprimat crezul literar, au rememorat momente importante din viața lor literară și au citit din creațiile lor. Le-au fost oferite Diplome de onoare din partea Liceului Samuil Micu din Sărmașu.
O activitate inspirată, caldă, reverberantă. Ar fi trebuit să fie văzută și auzită de cât mai mulți dascăli, nu doar din zona Luduș-Iernut-Sărmașu. Când te numești dascăl cu adevărat, nu mai tatonezi prin cețuri ale gândului și acțiunilor, ci mergi drept, cu demnitate, spre succes profesional. S-a întâmplat la Sărmașu. Un exemplu de activitate didactică cu mesaj, cu rost și cu imbolduri înspre a apăra frumusețea și corectitudinea limbii și literaturii române.
Au participat profesori de la Liceul Tehnologic și Școala Gimnazială Ioan Vlăduțiu din Luduș, de la școlile gimnaziale din Iclandul Mare, Lechința, Iernut, Bogata, Papiu Ilarian, Zau de Câmpie, Cucerdea și de la școala-gazdă, Liceul Samuil Micu din Sărmașu.
Lecția de iubire pe care am semnalat-o a avut și momentul de „recapitulare” și momentul în care s-a dat „tema pentru acasă”. La momentul de „recapitulare”, elevii au citit din creațiile lor literare, primind aprecieri favorabile și încurajări din partea poeților invitați. „Tema de casă” dată de profesoara Rozalia Rodica Brândaș a fost anunțul public de înființare a Cenaclului Literar „Valentin Marica” al Liceului Samuil Micu din Sărmașu. Valentin Marica a fost elevul acestui liceu, despre care scrie:
Aici, aflat-am piatra
pe care stă mirarea…
cum poate naște ochiul
țărmul și visarea.
Aflat-am focul ierbii,
în licăriri, să știu,
unde să pun umbra,
bob de mărgean să fiu,
zâmbitoare ploaie
în crug făr’ de păcat,
viață peste viață,
timp ne-nduplecat.
Încolțea cuvântul
să mă ia de mâini,
să-mi arate ziua
în potir de pâini.
Se-nfigeau, murmure,
zorii sub pleoape,
blândețile de ciute
în aștri să sape,
gând să înălbească,
șoaptă de câmpie,
veacul de petală,
peste apă vie.