Pentru al treilea an consecutiv, la Luduș, are loc, în preajma marii Sărbători creștine a Nașterii Domnului Iisus Hristos, un original festival de împodobire a brăduților de Crăciun, inițiat de doamna profesoară Carmen Petac, directoarea Grădiniței „Căsuța fermecată” și patronat de primarul Ioan Cristian Moldovan. Este un frumos început de tradiție comunitară, la care participă grupuri de preșcolari de la cele șase grădinițe din oraș, de fiecare dată altele, elevi de la școlile gimnaziale „Ioan Vlăduțiu” și Numărul 1 și de la Liceul Tehnologic. În acest an, plăcuta lucrare s-a desfășurat în ziua de luni, 8 decembrie, după o pregătire de câteva săptămâni, timp în care participanții au confecționat, după un proiect propriu, podoabele pentru brăduțul lor, au cumpărat nelipsitele globuri și au învățat de la părinții și educatorii lor colinde tradiționale, specifice comunităților confesionale locale. De trei ani, locul ales pentru festival este același: spațiul de cultură românească vegheat de statuile poeților naționali Mihai Eminescu și George Coșbuc, de falnici copaci înveșmântați sărbătorește cu beteală colorată și ghirlande cu mii de leduri albe, de sania cu reni a lui Moș Crăciun, adusă în parcul din fața Primăriei tocmai din îndepărtata Laponie. Tot de trei ani, ceremonialul sosirii copiilor este același. Grupurile de preșcolari din cartiere sunt aduse cu microbuze și autoturisme, iar cele din apropiere vin pe jos, toate sub grijulia însoțire a doamnelor educatoare și a părinților iubitori, ajutoare neprețuite și la confecționarea podoabelor, și la transportul lor, și la împodobirea brăduților.
Și în acest an, la fel ca în anii precedenți, participanții la festival au fost întâmpinați de domnul primar Moldovan, cu simplitatea gazdei bucuroase de oaspeți dragi. În scurte intervenții protocolare, domnia sa și doamna educatoare Botezan Kinga, moderatoarea evenimentului spiritual, i-au felicitat pe toți cei prezenți, le-au urat să aibă parte de cât mai multe bucurii de sărbătoarea Nașterii Domnului, au prezentat regulamentul festivalului.
După aproximativ o oră de împreună lucrare, brăduții împodobiți au devenit personaje importante ale unei povești de decembrie, încropite după talentul și imaginația fiecărui copil și păstrată în memoria sufletului mulți ani de acum înainte, poate până la vârsta poveștilor spuse de părinți copiilor lor, așa cum se petrec lucrurile firești în viața trecătoare pe acest pământ.
O defecțiune în viteza de lucru a liceenilor, i-a oferit moderatoarei prilejul să inițieze spontan un atractiv spectacol de dans sportiv (pentru încălzirea firavelor făpturi supuse frigului de început de decembrie), un recital de colinde și de poezie religioasă, cu interpreți răsăriți din rândul copiilor participanți la festival.
Ediția din acest an a festivalului brăduților împodobiți s-a îmbogățit cu emoționanta întoarcere în timp, cu peste două mii de ani, la Nașterea după trup a Fiului lui Dumnezeu, moment creștin și istoric sugerat de diorama recent înălțată pe platoul de lângă primărie, la inițiativa primarului Cristian Moldovan și prin munca angajaților de la ADP, coordonați de domnul Liviu Popa, moment povestit de cucernicii părinți dr. Sorin Russu, preot greco-catolic, și Lucian Voșloban, protopopul ortodox al Ludușului.
Juriul a acordat diplome pentru cele mai reușite podoabe, pentru respectarea obiceiurilor tradiționale de Crăciun, îmbinarea armonioasă a culorilor, folosirea ingenioasă a decorațiunilor, pentru priceperea de decorare a brazilor de Crăciun.
În spiritul Sărbătorii creștine, Moș Crăciun și ajutoarele sale (primarul Cristian Moldovan, preoții Lucian Voșloban și Sorin Russu, domnii Liviu Popa, Sorinel Tripon, Liviu Botezan și Kiss Istvan) au împărțit pachete cu daruri tuturor copiilor prezenți la festival.