La cererea Comisiei județene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor din județul Mureș, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis miercuri, 3 decembrie 2014, strămutarea judecării cauzei de la Judecătoria Reghin la Judecătoria Giurgiu.

În acest dosar (nr. 1858/289/2014) Comisia județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor din Mureș, în calitate de reclamat, a cerut revizuirea sentinței civile nr. 764/2007, prin care s-a retrocedat numitelor Bethlen Ana, Bethlen Susana și Szentkuti Eva suprafața de 9.362 de ha de pădure în Lunca Bradului, Stânceni și Răstolița.

Cererea de revizuire a fost formulată în baza unui document emis de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității prin care se arată că averea lui Banffy Daniel, din care fac parte și cele peste 9.300 hectare de pădure restituite de instanțele de judecată, nu a fost preluată în mod abuziv de regimul comunist așa cum se susținea, ci în baza unei sentințe care îl condamna pe acesta pentru instigarea la crime împotriva umanității din perioada 1940 – 1944.

Pe lângă cele trei beneficiare ale retrocedărilor suspicioase ca fiind ilegale, calitatea de pârâți o mai au și comisiile locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor din Răstolița, Răstolița – Stânceni și Răstolița – Lunca, precum și Regia Națională a Pădurilor – Direcția Silvică Mureș.

În ședința din 5 decembrie 2014, Judecătoria Reghin a luat act de solicitarea Înaltei Curți de Casație și Justiție București și a dispus trimiterea cauzei la Judecătoria Giurgiu, cu toate actele de procedură îndeplinite de instanță înainte de strămutare.

Lasă un răspuns