Preluarea dosarului penal al „organizării votului în diaspora” de către Direcția Națională Anticorupție este o veste bună pentru toți românii din afară care au fost umiliți și împiedicați să-și exercite dreptul de vot.

Suntem încredințați că instituția care a reușit să trimită cei mai mulți politicieni români în spatele gratiilor va cerceta acest caz extrem de grav și de complex cu maximă seriozitate și va face tot ce e posibil ca toți cei vinovați să nu rămână nepedepsiți.

Implicarea DNA confirmă totodată suspiciunea noastră că organizarea abominabilă a votului din diaspora nu este doar un accident „nefericit” datorat neglijenței unor demnitari din Ministerul Afacerilor Externe, ci un act deliberat și cinic pus la cale cu scopul de a crea un avantaj electoral pentru candidatul Partidului Social Democrat la președinția României.

Există, deci indicii (în primul rând din declarațiile celor doi membri excluși din PDS, Mircea Geoană si Marian Vanghelie) potrivit cărora domnii Victor Ponta și Liviu Dragnea și-ar fi folosit influența de care beneficiază (atât la nivel de partid, cât și la nivel de guvern) pentru a submina buna organizare a alegerilor. Aceștia l-au determinat pe ministrul de externe, Titus Corlățean, să structureze secțiile de votare într-un număr și cu o capacitate inadecvate numărului estimat al romanilor din diaspora și chiar să redistribuie unele secții de votare, din localitățile în care existau comunități importante de români în zone cu foarte puțini români.

Intenția Guvernului României de a obstrucționa votul diasporei reiese, în opinia noastră, și din următoarele fapte:

• Ministerul de Externe și Guvernul României au ignorat avertizările făcute de FADERE, încă din 21 septembrie, în care li s-a transmis clar că 294 de secții de vot sunt insuficiente pentru românii din diaspora, specificând că între 2009 și 2014 numărul românilor din afara țării în unele țări s-a dublat, iar în altele a crescut cu 20-30%.

• În timpul primei dezbateri electorale din seara zilei de marți, 11 noiembrie 2014, premierul Victor Ponta a mințit alegătorii, afirmând că „modificarea legilor electorale nu se putea face decât tot printr-o lege și cu cel puțin 6 luni înainte de alegeri întrucât altfel alegerile ar putea fi anulate” (în condițiile în care chiar Guvernul pe care îl conduce a modificat legea 370/2004, pentru alegerea președintelui României, prin ordonanță de urgență cu doar cu patru luni înainte de alegeri -Ordonanța de Urgență nr. 45 din 26 iunie 2014).

• Guvernul Românei a ignorat solicitările făcute de Asociația Alianța pentru Combaterea Abuzurilor, în care a cerut emiterea unei Ordonanțe de Urgență care sa modifice Legea 370/2004 și care să permită mărirea numărului secțiilor de vot pentru al doilea tur de scrutin.

• MAE a ignorant solicitările făcute de FADERE, Federația asociațiilor de români din Europa, pe 3 noiembrie, pe 5, pe 6, pe 10 și 12, cereri către Ministerul de Externe in care a cerut înființarea a 1.000 de secții de vot și dublarea personalului in secțiile deja existente.

• Ministerul de Externe a refuzat să asigure un număr suficient de cabine de vot și de ștampile pentru secțiile de votare mai aglomerate.

Pe lângă vina Guvernului României se pot adăuga și faptele diplomaților români corupți care nu au lucrat în favoarea românilor, lucru pentru care sunt plătiți, fiind făptașii multiplelor acțiuni menite să îngreuneze votul. Reamintim că aceste persoane încă sunt în funcțiile lor și nimeni nu le-a cerut explicații.

Astfel:

• Unii președinți de secții de vot din diaspora au decis să plătească mai puțin membrii din comisia electorală, scopul fiind ca aceștia să renunțe, minimizându-se în acest fel numărul de persoane care ar fi putut vota.

• În alte secții de vot, președintele secției a mers în mai multe ocazii la românii care așteptau la rând să voteze, recomandându-le să plece acasă că oricum nu vor mai putea vota.

• În mai multe secții de vot, președinții au închis ușile cu 15 și chiar 30 de minute înainte de ora 21:00, ora stabilită prin lege ca fiind ora închiderii.

• În două dintre secțiile de vot, la ora 21:00 nu au vrut să mai lase românii să voteze, chiar dacă aceștia se aflau în interiorul secției.

• De asemenea, considerăm vinovați toți președinții de secții de vot care și-au permis să cheme Poliția din țara respectivă și să o pună împotriva propriilor concetățeni pentru care ar fi trebuit să lucreze. Românii din diaspora care au vrut să voteze nu au fost violenți, au dat dovadă de foarte multă răbdare, de civism și patriotism prin faptul că au îndurat până la 10 ore de stat la coadă, în multe locuri chiar în condiții de frig, vânt și ploaie.

În vederea bunului mers al anchetei, FADERE va pune la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție toate documentele și informațiile de care dispune și îi îndeamnă pe toți românii care au astfel de date sau informații să procedeze în același mod, a declarat Daniel Tecu, președinte FADERE, Federația Asociațiilor de Români din Europa.

Federația Asociațiilor de Români din Europa

Lasă un răspuns