Cercetătorii americani de la Facultatea de Medicină „Mount Sinai”, din New York, citați de descopera.ro, susțin că bifosfonații, administrați ca tratament de bază pentru prevenirea și tratarea osteoporozei, sunt eficienți și împotriva anumitor tipuri agresive de cancer pulmonar, mamar și de colon, potrivit unor experimente efectuate pe șoareci și pe celule umane.
„Studiul nostru a evidențiat un mecanism care ar putea să permită folosirea bifosfonaților în tratarea și prevenirea unui număr mare de cancere pulmonare, mamare și de colon, a căror agresivitate este alimentată de receptorii HER. Bifosfonații blochează în aceste cancere acțiunea proteinelor (denumite receptori ai factorului de creștere epidermică – HER – care, de obicei, accelerează proliferarea celulelor canceroase).
Pentru că testele clinice confirmă efectele anticancer ale bifosfonaților, aceste medicamente ar putea fi utilizate foarte repede în spitale, întrucât sunt deja aprobate de Agenția Americană pentru Medicamente.
Bifosfonații ar putea reprezenta un aport consistent în arsenalul terapeutic împotriva cancerelor de plămân, de colon și de sân. Pacienții diagnosticați cu aceste trei tipuri de cancer sunt purtători ai acestei gene în 30%, 90% și, respectiv, 20% din cazuri”, explică oamenii de știință americani.