Anul 1918 pentru poporul român reprezintă triumful idealului național, anul încununării victorioase după grele încercări, pentru făurirea statului național unitar. Nicolae Iorga scria despre această măreață zi de 1 Decembrie – simbolul românilor de la 1918 încoace – „a sosit un ceas pe care-l așteptam de veacuri, pentru care am trăit întreaga noastră viață națională, pentru care am muncit și am scris, am luptat și am gândit. A sosit ceasul în care cerem și noi lumii dreptul de a trăi pentru noi, dreptul de a nu da nimănui ca robi rodul ostenirilor noastre.”
Deoarece 1 Decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal al istoriei românilor, elevii de la Liceul Tehnologic „Aurel Persu” au organizat un moment festiv dedicat acestui eveniment. Din partea Inspectoratului Școlar Județean Mureș ne-a onorat cu prezența colegul nostru, domnul inspector de istorie Constantin Bogoșel, care a felicitat atât elevii participanți, cât și cadrele didactice care au coordonat acest eveniment. Domnul profesor Ovidiu Czinka a vorbit elevilor despre trecutul istoric al celui mai de seamă eveniment din istoria neamului românesc: „Măreția acestei zi constă în faptul că desăvârșirea unității naționale s-a desăvârșit printr-un elan țâșnit din adâncul trăirilor unității neamului, fără implicarea vreunui partid politic sau guvern.” Sub îndrumarea domnișoarei profesoare Sanda Mărginean, elevii de la Liceul Tehnologic „Aurel Persu” au recitat poezii, dedicate acestei sărbători. În finalul serbării s-a cântat, în memoria soldaților care au luptat pentru idealul unirii și și-au pierdut viața pe frontul Primului Război Mondial, Imnul armatei române „Treceți, batalioane române, Carpații!”.
Nu pot să închei fără să-l citez pe academicianul Gheorghe Buzatu: „Dragi români! Trebuie să fim conștienți de ceea ce se întâmplă în jurul nostru, de ceea ce ne influențează, dar nu trebuie să uităm niciodată cine suntem și care ne sunt rădăcinile, dar mai ales care este originea noastră! Trebuie să demonstrăm și altor popoare că suntem și noi „cineva”, că avem meritele și demnitatea noastră și că putem fi la înălțime! Limba românească este cea mai scumpă comoară a noastră și merită să o păstrăm curată, trebuie să vorbim clar românește între hotarele acestei țări, căci în Europa putem vorbi foarte bine orice limbă!”