Poporul român este, tot mai intens, ținta celor mai aberante psihoze păgâne proferate, în spațiul public: „Plevușca” PAVEL CORUȚ (VII)
Acest documentar este o replică la trei din cărțile lui Pavel Coruț: „Mântuirea de după marea rătăcire” (I), „Secretele vârstelor de aur” (II), „Arta succesului la români” (III)!
Inspirându-se din scientologie, care îi atrage pe naivi în cursa iluziei că prin credința în știință se poate realiza o inițiere în taina „omului perfect”, stârnindu-le astfel ambiția și dorința de perfecționare, Pavel Coruț îi imploră realmente pe cititori să nu fie „pasivi”, să iasă din starea de „contemplație păguboasă”, dacă vor să aibă „succes” în idealuri pământene din cele mai fanteziste! Cu o condiție, însă: „În orice problemă de viață apelați la științe” (I, pg.458)! Nu zice, deci, apelați cu credință la Dumnezeu, ci (fără de credință) la știință, ignorând că Mâna Domnului lucrează inclusiv prin știința adevărată, niciodată prin cea falsă și demonică pe care o propovăduiește P.C.! Dar neavând nimic în comun nici cu știința, nici cu credința, el recurge la o multitudine de speculații în general din domeniile umaniste, însușindu-și-le ca un „adevărat inițiat”: „vă voi spune numai adevăruri probate științific” (II, pg.6)! Ce fel de adevăruri ne-ar putea spune, oare, un ofițer cu studii marinărești? Poate P.C. să probeze științific că nu există Dumnezeu, Creatorul Universului și al omului, când geniile adevăratei științe (Newton, Einstein etc) nu s-au îndoit de existența lui Dumnezeu revelat biblic și au fost uimite de ordinea formidabilă care guvernează Universul? Poate P.C. să ne explice cauza formării Universului și cum a apărut viața pe pământ? Sau știe cum devine om un ovul fertilizat, ori de ce ADN-ul fără gene s-a păstrat fără mutații de-a lungul timpului? Sau ne poate spune ceva despre legile care guvernează Universul? Dacă nu știe, sau știe eronat, atunci să ia aminte la câte mistere ne înconjoară, la adevărații oameni de știință care au înțeles cât de multe (cunoscând o fărâmă doar) nu pot să înțeleagă – cum este cazul lui Faraday, cel mai mare fizician experimentator al tuturor timpurilor, pe care P.C. îl invocă fără să știe că era un om credincios – II, pg.58!