„Președintele român Klaus Iohannis aparține minorității germane” (premieră)

„Iohannis este pentru patria sa România”

„Un lucru bine făcut, nu fușerai”

„Strămoșii sașilor și ai așezărilor romane”

Surprinsă de alegerea făcută de români un „reprezentant al minorității germane, președinte al României”, presa germană, după un suspans de o zi, intră în euforie asaltând cititorul cu o mulțime de articole: „Klaus Iohannis, românul de origine germană, președintele României!”, „Este vorba de principii”, „Președinte al cetățenilor”, „Covârșitoare participare a românilor”, „Online dă tonul”, „Iohannis este pentru patria sa, România”, „Klaus Iohannis a rămas ca sas transilvănean în țară și după 1990″, „Românii au ales un președinte de origine germană”, „Un tip anost, îndrăgit”, „Românii nu renunță la drepturile lor democratice”, „Pas cu pas, contra corupției”, „Pentru prima dată, un sas transilvănean în fruntea statului balcanic”, „Primarul din Sibiu câștigă alegerile”, „Desțelenire în România”, „Schimbare politică radicală”, „Demonstranții cer schimbarea Guvernului Ponta” etc.

„Cu ani în urmă, susținând un concert la Sibiu, cunoscutul cântăreț Julio Iglesias a prezis că Iohannis va ajunge președintele României. Acest fapt este relatat și în autobiografia politicianului român, care prezintă evoluția sa, de la profesor de fizică și inspector școlar, până la primarul plin de succes al orașului patriei sale, ca profesor a funcționat la liceul de limbă germană «Brukenthal»” (cotidianul „Rüsselsheimer-Echo”).

Din anul 2000 este primarul Sibiului (80% dintre români l-au ales), funcție pentru care a candidat în numele Forumului German din România, al cărui președinte era. „A transformat Sibiul medieval într-un magnet pentru investitori și turiști străini, fapt recunoscut chiar și de adversarii politici” („Rü-Echo”). După 13 ani de abstinență politică intră în PNL, Partidul Național Liberal (2014 – președinte). „Ascensiunea sa rapidă o datorează vacuum-ului de putere după alegerile UE” („Rü-Echo”). „Pentru funcția de președinte al României, candidează în numele Alianței Creștin Liberale.”

Politicianul român se bazează pe o politică economică liberală (se așteaptă și sprijinul Germaniei), lupta contra corupției, iar pe plan extern, în cadrul Uniunii Europene, vrea să-și respecte obligațiile față de NATO. Sloganul lui e „Gutes Handwerk” (meserie făcută bine). „Mulți români îl numesc «Santa Klaus»”. („Rü-Echo”).

Majoritatea sașilor, între care și părinții lui Iohannis (locuiesc într-o mansardă în chirie – Germania), au emigrat. „Din contră, Iohannis a rămas în patria sa”, afirmând cotidianul german.

Strămoșii sașilor transilvăneni au emigrat în secolul XII din ținutul aparținând cursului inferior al Moselului (afluent al Rhinului) – perimetru marcat de orașele Metz, Luxemburg, Aachen, Düsseldorf, Köln, Bonn, Koblenz, Trier.

Cu peste 2000 de ani în urmă colonii romani întemeiau „așezările” care vor sta la baza viitoarelor orașe germane. Iată câteva exemple:

– Bonn (pe malul Rhinului – Castra Bonnensia, e orașul în care s-a născut Beethoven)

– Koblenz (la vărsarea Moselului în Rhin – Kastell-Confluentes)

– Trier (pe Mosel – Augusta Treverorum, care cuprindea Porta Nigra, Amphitheater etc.)

– Metz (pe Mosel – capitala departamentului nord-estic francez – Mosell – Mediomatricum)

Să nu uităm orașele germane de mare tradiție:

– Aachen (la granița cu Belgia, reședința lui Karl der Grosse 742-814, regele francilor care i-a înfrânt pe saxoni, creștinizându-i)

– Düsseldorf (pe Rhin, capitala landului Westfalia de Nord, orașul lui Henrich Heine – nu departe s-a născut legenda – Lorelei)

P.S. Gutes Handwerk – lucru bine făcut

Fuschelei – lucru de mântuială (fușerai), termen folosit în Ardeal

Lasă un răspuns