Potrivit unui studiu IVOX-KRUK, doi din trei români au datorii, iar în jumătate dintre cazuri suma depășește 5.000 de lei. În studiul efectuat atât în România, cât și în Polonia se arată, de asemenea, că două treimi dintre cei care au credite au contractat datoria de la bănci, iar 20% de la rude. Tot privind datoriile 20,19% dintre români au declarat că au avut o datorie mai mare de 1.000 de lei în ultimii zece ani, iar 31,74% că au contractat un împrumut mai mare de 1.000 de lei, în ultimul deceniu.

Pe segmente de vârstă, persoanele de peste 55 de ani resimt cele mai multe emoții negative. Astfel, în fața unei datorii, aproape jumătate dintre aceștia s-ar simți frustrați, rușinați și ar avea o stare de neajutorare și de anxietate. În schimb, doar un sfert dintre românii sub 55 de ani ar trece prin stările enumerate mai sus dacă s-ar vedea în fața unei datorii.

Cercetarea mai relevă faptul că mai mult de jumătate dintre români s-au declarat pesimiști în privința situației materiale, indiferent de generația din care fac parte. Aproape 60% dintre cei chestionați spun că părinții lor aveau mai puține datorii, în timp ce 40% dintre aceștia au menționat că generația părinților lor era mai puțin interesată de latura materială. Când vine vorba despre atitudinea față de bani, studiul relevă că 41% dintre români declară că aceștia contează, dar numai cât să aibă un trai decent, iar 21% spun că e bine să ai cât mai mulți bani cu putință și cine nu recunoaște acest fapt minte sau este ipocrit. Mai mult, peste o treime dintre respondenți au menționat că își doresc să aibă mai mulți bani decât în prezent.

Lasă un răspuns