Că, în ultimii 23-24 de ani, pădurile României au fost defrișate masiv – cu concursul, iresponsabil, al celor de la Putere – nu mai trebuie demonstrat și argumentat. Ca efect al retrocedărilor fiind defrișate în jur de 70.000-80.000 de hectare -, tăierilor în delict și modului ilegal de exploatare, pădurile României au fost rărite pe câteva sute de mii de hectare. Câțiva „belferi” s-au îmbogățit, dar România a sărăcit. De ce? Întrucât, conform secretarului general al Academiei de Științe Agricole și Silvice, Marian Ianculescu – citat de Agerpres – suprafața împădurită din România se situează, acum, cam la jumătatea medie din Uniunea Europeană. Ianculescu a explicat că România are un fond forestier de 6,3 milioane de hectare, însă suprafața împădurită este de doar 27%, în timp ce alte țări din Europa au peste 50%.
Pe de altă parte, tăierea iresponsabilă a pădurilor – care aveau și rolul de a proteja solul împotriva inundațiilor și a altor fenomene, dar și rolul de reținere a CO2, principala sursă de poluare -, a făcut ca, anual, România să se confrunte cu inundații catastrofale.
Cum, la ora actuală, există circa trei milioane de hectare de teren calamitat, o treime din terenul arabil, soluția pentru redresarea suprafeței sau protecția mediului o reprezintă plantarea a circa 700.000 de hectare de pădure!