Interviu cu IOAN DORIN DĂNEȘAN, primarul municipiului Sighișoara

– Domnule primar, privind retrospectiv la sezonul care tocmai s-a încheiat, ce ne puteți spune de evenimentele care s-au desfășurat în Cetatea Medievală a Sighișoarei?

– Începând din prima zi de primăvară și până de curând piețele și străduțele Cetății au fost animate de evenimente care au atras o mulțime de localnici și turiști.

În acest an, am continuat proiectele culturale deja consacrate, cum ar fi Sighișoara Blues Festival, Zilele Culturii Germane, Târgul Meșteșugarilor, Sighișoara Medievală, Academia Sighișoara, Festivalul ProEtnica, Sighișoara Film Festival, Festivalul Fanfarelor, dar am încurajat și susținut organizarea de noi evenimente, pe care sighișorenii le-au receptat în mod pozitiv. Aș menționa aici Turnirul Scriitorilor, Festivalul de Balet, Festivalul concurs de pentru copii și tineret Vocea Cetății.

În momentul de față, suntem în toiul pregătirilor pentru organizarea celei de-a VIII-a ediții a Festivalului de folclor Datini.

– Este un calendar bogat în evenimente culturale. Cum reușiți să le gestionați?

– Sunt evenimente organizate în parteneriat cu organizații non-guvernamentale care au experiență în derularea programelor de gen. Iată cum, cu o echipă bine pregătită și cu parteneri pe măsură, reușim de fiecare dată să ne îndeplinim misiunea: organizarea de evenimente de impact, iar publicul – sighișoreni și turiști – este cel care are decizia finală.

– Domnule primar, Sighișoara a fost inclusă în patrimoniul UNESCO. Ce înseamnă pentru dumneavoastră acest lucru?

– Să fii membru UNESCO este o onoare, dar și o responsabilitate, în egală măsură. Fiecare clădire care poartă sigla UNESCO ne amintește că avem obligația de a păstra patrimoniul cultural și de a-l preda intact generațiilor viitoare. În acest sens, avem în stadiu final de implementare proiectul cu finanțare europeană Heritprot, proiect care stabilește bune practici și măsuri specifice în caz de incendiu în centrele istorice cu valoare mondială. În acest sens, pe lângă schimbul de experiență și rețeaua tematică ce a fost creată, pompierii sighișoreni au fost dotați cu două autospeciale mai bine adaptate specificului Cetății Medievale.

– Ce alte proiecte mai aveți în derulare, domnule primar?

– Lucrările de construcții la Centrul național de informare și promovare turistică sunt aproape de final, deci în curând îl vom inaugura. Această investiție a fost posibilă prin accesarea unei finanțări de peste 1,8 milioane de euro, prin intermediul căreia Sighișoara va fi interconectată într-o rețea cu alte centre naționale de informare și promovare turistică. Este important că în acest proiect suntem în compania unor orașe mari, toate reședință de județ.

Iată, vom avea la îndemână încă o modalitate de a promova Sighișoara ca valoare istorică, arhitectonică și culturală, atât pe plan național, cât și internațional, pentru a crește atractivitatea turistică.

– Pentru că ați vorbit de turiști, ce ne puteți spune despre numărul turiștilor care au vizitat Cetatea Sighișoarei?

– Din datele Muzeului de Istorie, vă pot spune că numărul turiștilor a crescut anul acest față de anul trecut cu circa 10%. Pentru mine, ca primar, este o bucurie să văd numărul mare de turiști care vizitează Cetatea Sighișoarei, unii pentru prima dată. Practic, turismul pe care îl putem promova în Sighișoara este turismul cultural.

Iată de ce ne-au vizitat în ultima vreme câteva grupuri de ambasadori și diplomați, în cadrul unor vizite de informare și documentare. Recent am primit vizita unor factori implicați în protejarea cetăților medievale din țări situate pe cursul Dunării. A fost un eveniment organizat de Ministerul Culturii și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, care s-a constituit într-un schimb de experiență destinat siturilor UNESCO.

– Care sunt problemele cele mai arzătoare ale comunității locale?

– Una dintre cele mai serioase probleme cu care ne confruntăm este problema locuințelor. De aceea, am încurajat și încurajez în continuare construcția de locuințe. Avem în derulare un proiect cu Agenția Națională de Locuințe pentru construirea a cinci unități locative, însumând 100 de apartamente. Din păcate, avem multe persoane evacuate din case naționalizate, pe care încercăm să le ajutăm cu atribuirea de locuințe de la fondul de stat, însă numărul acestora este deocamdată insuficient. Nădăjduiesc că proiectul de construcții de locuințe va lua o mai mare amploare și că vom fi sprijiniți mai mult în acest sens.

O altă problemă cu care ne confruntăm, dar încercăm să o transformăm în proiect, este centura ocolitoare a orașului.

Am făcut demersuri pentru preluarea acestui proiect de către Compania Națională de Investiții, deoarece drumul european E60 străbate întreg orașul de la sud-est la nord-vest. Avem mare nevoie de o centură ocolitoare pentru degrevarea orașului de traficul greu, care este principala cauză a poluării și a numărului relativ mare de accidente. Este un drum european care nu poate să fie finanțat de la bugetul local, deoarece excede atât capacitatea acestuia, cât și limitele de proprietate ale orașului.

Avem în curs de finanțare un proiect pentru reabilitarea unor unități de învățământ, deoarece sunt preocupat de condițiile în care învață copiii și tinerii sighișoreni.

Problema sănătății semenilor mei mă preocupă în egală măsură, iată de ce au fost alocate fonduri pentru reabilitarea căilor de acces și a aleilor din curtea Spitalului Municipal Sighișoara, precum și câteva intervenții pentru realizarea fluxului în unitate. M-aș fi bucurat ca, atunci când spitalele au fost date în administrare primăriilor, acest lucru să se fi realizat și cu alocare bugetară pe măsură. A trebuit, însă, să găsim soluții locale la probleme care ne exced capacitatea financiară. Unitatea spitalicească este compusă din clădiri vechi, monumente istorice, intervențiile pe acestea fiind restrictive. Iată de ce căutăm soluții pentru finanțarea reabilitării Spitalului, cu toate secțiile sale, inclusiv maternitatea și secția de neonatologie.

Un alt proiect care a fost poziționat pe o listă de așteptare este revitalizarea Cetății Medievale. Sunt conștient că fondurile au fost utilizate în alte zone, dar sper ca unitățile finanțatoare să ia în considerare importanța Sighișoarei ca parte a patrimoniului UNESCO și să fie scos din sertar proiectul nostru de reabilitare a turnurilor și zidurilor Cetății.

Mai sunt și alte proiecte aflate pe lista de așteptare, dar sunt convins că va veni și rândul nostru și vom putea accesa fondurile necesare. Echipa mea și cu mine așteptăm cu nerăbdare deschiderea noilor linii de finanțare, pentru ca un program integrat de dezvoltare urbană să fie pus pe rol.

 

Lasă un răspuns