Ziua Europeană a Limbilor este o manifestare care celebrează diversitatea lingvistică, plurilingvismul, învățarea limbilor străine pe toată durata vieții. Ea atrage atenția asupra importanței învățării limbilor străine și sensibilizează cu privire la existența și valoarea tuturor limbilor vorbite în Europa, încurajând învățarea lor.

Acest eveniment reprezintă, în fiecare an, o ocazie pentru a evidenția avantajele învățării limbilor străine: descoperirea unor culturi noi, posibilitatea de a căpăta o perspectivă diferită asupra lumii și de a-i înțelege mai bine pe cei din jur.

Europa este deținătoarea unei adevărate bogății lingvistice: 24 de limbi oficiale și peste 60 de comunități autohtone care vorbesc o limbă regională sau minoritară. Pentru a atrage atenția asupra acestei imense bogății lingvistice, Uniunea Europeană și Consiliul Europei au proclamat primul an al mileniului „Anul european al limbilor”. Datorită succesului din 2001, data de 26 septembrie a fost declarată Ziua Europeană a Limbilor. În această zi, se sărbătoresc nu numai limbile oficiale europene, ci și bogata moștenire de culturi și tradiții – o expresie vie a tuturor limbilor Europei.

Limbile străine fac parte din fundamentele cunoașterii, devin porți de acces spre alte culturi și civilizații, a comunicării între oameni. ZEL este așadar un simbolic moment de conștientizare a acestor realități, de concepere a demersului educativ sub semnul deschiderii, al dialogului polivalent, al multiculturalismului și multilingvismului.

Conform tradiției, în 26 septembrie 2014, Școala Gimnazială „Florea Bogdan” a celebrat Ziua Europeana a Limbilor, evenimentul fiind organizat în Sala festivă și coordonat de către doamnele profesoarele de limbi moderne, membre ale Comisiei „Limbă și comunicare” din școală, Adi Gyongyver, Brassai Emoke, Burian Cristina, Ilieș Alina, Roșca Irina Stela, sprijinite de către doamna profesoară de muzică Niculescu Ana și domnul profesor Szabo Arthur. Programul a cuprins două prezentări Power Point, cântece și poezii interpretate în limba engleză și franceză, dansuri pe melodii în limba franceză, precum și o prezentare în limba germană referitoare la țările în care se vorbește limba germană. În realizarea programului s-au implicat următoarele clase: a IV-a A și C, a VI-a A, a VII-a B și C, a VIII-a A și B. La celebrarea ZEL din școala noastră au fost prezente, consemnând evenimentul, cele două posturi locale de televiziune din municipiul nostru și, bineînțeles, cadre didactice, elevi și părinți ca spectatori, răsplătind strădania micilor artiști prezenți pe scenă prin aplauze.

Școala Gimnazială „Florea Bogdan” Reghin

Lasă un răspuns