ALBA-IULIA, VENIM!

Distribuie pe:

A devenit un obicei benefic și cu valențe educative profunde faptul că în preajma Zilei Naționale a României elevii Școlii Gimnaziale Ibănești organizează multiple manifestări omagiale dedicate Marii Uniri. Între acestea un loc deosebit îl ocupă participarea elevilor noștri la „Crosul Unirii", care se desfășoară, începând cu ediția din anul trecut, în locul numit „șanțurile cetății". Prezența fiilor Ibăneștiului în Cetatea Noastră Eternă, unde antemergătorii noștri, „uniți în cuget și simțiri", au hotărat pentru vecie unirea Transilvaniei cu România, trezește în sufletele copiilor vibrații intense.

Elevii din Ibănești, îmbrăcați în frumoasele costume populare tradiționale Văii Gurghiului, străbat din Ibănești la Alba Iulia „Drumul Unirii", drum pe care l-au străbătut bunii și străbunii lor acum 96 de ani, preotul Vasilie Gliga, învățătorul Dumitru Cofar, Dumitru Matei, Gliga Florea a Palaghii, Dan Irimie a lui Bozon, Todoran David și mulți alții care au fost de față la dezrobirea neamului românesc și la înfăptuirea României Mari și au trăit clipe sublime... Este o altfel de lecție de istorie, mult mai eficientă decât cea din manual, acolo, la Alba Iulia, elevii mei trăiesc și-și însușesc semnificația zilei de 1 Decembrie.

Vor lua parte la această ediție a Crosului Unirii un număr de 13 elevi din Ibănești, însoțiți de către profesorul lor de istorie, Dumitru Husar, profesorul de educație fizică, Florin Pop, învățătoarea Lucia Ciorăneanu și inginerul Mihai Gherghel.

Alba-Iulia, venim! Trăiască România Mare ! Sus inima, Români!

Lasă un comentariu