Oamenii de stiinta japonezi de la
Institutul National pentru Sanatate
si Nutritie sustin ca proteinele din
peste reduc riscul de boli pentru
persoanele in varsta si contribuie la
mentinerea unui stil de viata activ si
sanatos.
„In studiul nostru, am rugat peste
1.000 de barbati si femei sa completeze
un chestionar pentru evaluarea
starii lor de sanatate fizice si
mentale. Subiectii au fost chestionati
cu privire la usurinta cu care
folosesc reteaua de transport
public, platesc facturi, isi viziteaza
prietenii, dar si in legatura cu
obiceiurile lor alimentare. Astfel, am
constatat ca persoanele care consumau
proteine de origine animala,
inclusiv peste, aveau un risc cu 39%
mai redus de a suferi de afectiuni
fizice sau psihice in urmatorii sapte
ani. Proteinele sunt esentiale pentru
formarea masei musculare, care
protejeaza de caderi si fracturi, iar
organismul le proceseaza si asimileaza
mai greu pe masura ce
imbatraneste. Prin urmare, persoanele
in varsta au nevoie de o
rezerva mai mare de proteine pentru
a-si pastra starea de sanatate. In
plus, proteinele din peste sunt cele
mai sanatoase, datorita celorlalte
substante nutritive pe care le
contine, cum ar fi acizii grasi Omega
3, care, printre altele, calmeaza
durerile provocate de artrita si
previn aparitia dementei senile�,
explica specialistii.