Proprietarii de restaurante au
cerut sefilor din turism sa prezinte
Guvernului propunerea ca 10% din
valoarea notei de
plata sa reprezinte
bacsisul in restaurantele
din Romania,
pentru a ne alinia la directivele
europene in aceasta problema.
Ideea e mai veche si a fost
lansata de patronatele din turism,
dupa modelul aplicat in multe tari.
Insa, masura nu s-a oficializat
pentru ca au fost si mai sunt multi
cei care sustin, pe buna dreptate,
ca se va incarca nota de plata a
clientului. „Nu este
placut pentru client
sa-l obligi sa lase
ceva in plus, deoarece
sunt destui clienti care nu
dau bacsis�, sustinea un proprietar
al unui lant de restaurante.
Dana Schitelea, manager la Hanul lui Manuc
din Bucuresti, este de aceeasi parere, „mai ales ca
singurul care are de pierdut este clientul. Pentru ca,
indiferent daca primeste un serviciu prost sau bun,
mancare proasta sau buna, este obligat sa plateasca
bacsisul pus automat pe nota de plata. Iar pentru
client acest lucru este, de fapt, o crestere a pretului
cu 10%. Este posibil ca numarul clientilor care vor
trece pragul unui local sa fie mai mic in viitor�. Tocmai
acest lucru ar putea fi in dezavantajul restaurantelor.
De aceea, „ramane la latitudinea fiecarui local sa
stabileasca procentul din consumatie care sa
reprezinte bacsisul. Intre 8 si 10% este un procent
rezonabil in Romania. In America, unde un ospatar
castiga intre 2-13 dolari pe ora, bacsisul este
obligatoriu si reprezinta cel putin 10% din consumatie�,
mai precizeaza Dana Schitelea.
Daca aceasta masura se va aplica, au de castigat
statul si firmele, deoarece sumele provenite din
bacsis se vor impozita cu 16%, vor urma regimul fiscal
obisnuit, cu TVA de 24%. „Patronatele (ANAT si FPTR)
cer ca valoarea bacsisului sa fie lasata la latitudinea
clientului, iar suma stabilita de acesta sa fie introdusa
pe nota de plata si impozitata cu 16%, urmand ca
restaurantul sa plateasca aceasta noua taxa. Suma
platita de client pentru ce a consumat va urma regimul
fiscal obisnuit etc.�. Dupa altii, este jenant, lipsit de
bun-simt sa-l intrebi pe client daca este dispus sa
dea bacsis sau nu.
Ciprian Ene, consultant Best Tourism, sustine cu
argumente ca statul si firmele au de castigat de pe
urma acestei masuri. „Proprietarii de restaurante vor
trebui sa tina o evidenta clara asupra banilor incasati
din bacsis. Exista multe localuri unde bacsisul se
pune la comun, ceea ce inseamna ca acesta este un
venit important de pe urma caruia angajatii traiesc.
Asadar, se va rasfrange asupra veniturilor
angajatilor�, spune Ciprian Ene.
In concluzie, daca aceasta masura va fi aplicata,
consumatorii sunt cei care vor plati o noua taxa de
10% impusa de Guvern (spre folosul acestuia), pentru
simplul fapt ca au consumat, au servit masa si au
baut apa, sucuri sau un coniac, o bere ori vin, intr-un
restaurant, vor suporta in plus o suma mai mare sau
mai mica fata de cat a costat consumatia. De ce?
Chipurile, pentru simplul fapt ca si Romania trebuie
(?!) sa se alinieze directivelor europene in domeniu.
Patronatele din turism cer Guvernului ca fondurile
colectate ca bacsis si impozitate cu 16% sa fie
folosite pentru investitii in infrastructura turistica.