Salariul minim ar putea să crească, dar ar putea și să nu crească…

Distribuie pe:

Ceea ce își dorește Guvernul este ca salariul minim să se majoreze la o anumită sumă, dar nu se știe când, a transmis premierul Ciolacu ieri, după ședința de Guvern, care a avut loc la Brașov. Întrebat dacă mărețul eveniment va avea loc la 1 iulie (când va expira termenul pentru facilitatea de 200 de lei din salariul minim pentru care nu se aplică taxe), premierul a spus că vor fi purtate discuții cu partenerii sociali: “Haideți să avem mai întâi întâlnirea cu partenerii sociali, atât cu sindicatele, cât și cu patronatele și, ca de fiecare dată, vom veni și vă vom informa”, a declarat Marcel Ciolacu, citat de infofinanciar.ro.

Despre posibilitatea majorării salariului minim din toamna acestui an, și nu în luna iulie, prim-ministrul a transmis că “în acest moment, intenția clară a Guvernului este ca salariul minim să crească la 3.700”.

Cât despre dubiile privind majorarea salariului minim din 1 iulie, dl Ciolacu precizează: “Deciziile se iau în Guvern. Sunt prim-ministrul Guvernului României și atât”.

Totodată, Marcel Ciolacu a spus că impozitarea muncii în România este una dintre cele mai ridicate din Europa, în special impozitarea muncii la veniturile mici: “Este evident că impozitarea muncii, când vorbim generic, este una dintre cele mai ridicate din Europa. Dar marea problemă este la impozitarea muncii la

veniturile mici. Acolo putem spune foarte clar că este cea mai mare impozitare. Pachetul cerut și de către UE și asumat de România prin PNRR, indiferent cine l-a semnat și cum au negociat, este de a avea anumite reforme în zona fiscală și o nouă lege a salarizării, care vin ambele la pachet în ceea ce privește și impozitarea muncii”.

Am reținut că Guvernul stă prost cu banii: unele ministere au cheltuit deja sumele destinate salariilor. Bunăoară, Ministerul Finanțelor a informat că unele ministere au cheltuit deja sumele destinate salariilor în avans. Din acest motiv, este necesar “să se identifice alte surse de finanțare pentru majorarea salariilor din luna iunie”.

În plus, începând din luna septembrie, coaliția de guvernare are altă chestiune de rezolvat: trebuie să identifice resurse financiare pentru a susține majorarea veniturilor promise pensionarilor. Executivul trebuie să găsească peste 10 miliarde de lei pentru această măsură. Suma nu a reușit încă să fie strânsă până în prezent.

Aceasta este rațiunea pentru care s-a cerut amânarea discuției în ceea ce privește banii promiși pentru salariul minim până după alegerile din 9 iunie.

...No, păi cine înțelege ceva din limba păsărească să ridice mâna. De reținut, totuși că Executivul e plin de bune intenții.

...Or, după cum spunea marele Samuel Johnson (care nu era chiar așa de mare precum dl Ciolacu), drumul spre Iad este pavat cu bune intenții.

Ileana Sandu

Lasă un comentariu